Distansritt
13 september 2015 09:00

Dubbla EM-guld till Spanien

Uppdaterad text. Spaniens distansryttare red i Slovakien hem EM-guldet på 160 km både individuellt och i lag. Efter en galen sista sträcka slog Ajayeb och Jaume Punti Dachs VM-tvåan från 2014 Laiza de Jalima och Marijke Visser, Holland i en sekundstrid. Därmed var grunden lagd för Spaniens lagguld.

Dubbla EM-guld till Spanien
Sara Henriksson Elopolda var bästa svenska ekipage på EM med en 8:e plats. Picasa

Det var 69 ekipage från 21 nationer, varav 12 hade minst tre ekipage för ett lag, som skulle rida om de sex medaljerna. I distansritt tar man inte ut laget i förväg, utan de tre bästa från varje nation i mål, av de fem som får starta på EM och VM, bildar laget.

Årets EM-värd var Slovakien och Hippo Arena i Samorin. En fantastisk anläggning 25 km söder om Bratislava för både ridsport och galopp som byggts av distansryttaren och entreprenören Mario Hoffman. Starten gick 06.00 och fem sträckor – 40, 38, 40, 22 och 20 –  med veterinärkontroll mellan varje sträcka skulle klaras av under dagen. Elopolda/Sara Henriksson, Ganzir/Caroline Franzén, Shajfaklaan/Annelie Eriksson, Sokrates/Camilla Kvarnström och Varenne/Charlotte Tillman bildade det svenska EM-laget.

Det gick fort i täten, runt 22 km/tim, de första 40 km norrut till och genom Bratislava, runt flygplatsen och till en äng i kanten av bergskedjan Karpaterna. Alla svenskar klarade vetgate 1 och Spanien red med hela laget samlat i tätposition. Shajfaklaan och Elopolda hänger på sju minuter bakom täten med övriga svenskar längre bak.

Den andra sträckan, som var den tuffaste, går upp i bergen och utan servicehjälp. Det fanns vatten utställt på två ställen och de långa backarna tog tid. Farten för täten till vetgate 2 på ängen efter halva distansen sänktes till 17-18 km. Shajfaklaan och Elopolda hängde med bra men tappade lite på täten och var 15 minuter bakom ledaren. Ganzir och Varenne var 40 min bakom och Sokrates 55 minuter bakom. Till både vetgate 1 och 2 är det Laiza de Jalima och Marijke Visser, Holland som leder men knappt före det spanska laget.

I vetgate 3 efter 128 km tog EM slut för Shajfaklaan för hälta och för Varenne för metabolik vilket oftast handlar om för hög puls. Sokrates är trött i solen och tappar ytterligare. Ganzir och Caroline kämpar på med ett sträcktempo på 17,54 km/tim till en 29:de plats en dryg timme bakom ledaren. Bäst går det för Elopolda och Sara som ligger nia med 42 km kvar på 20,75 km/tim och 17 minuter bakom ledaren. Sverige har nu bara tre kvar i laget. Det lutade då åt att det individuella guldet skulle bli en match mellan Spanien, Holland och Frankrike.

På fjärde sträckans 22 km drogs tempot i täten upp rejält till 25,39 km/tim av Spaniens Jaume Punti Dachs och Ajayeb. Elopolda och Sara ökade och kom in som nr 8 på 22,47 km/tim 26 minuter bakom ledaren på sträckan, och 27 minuter bakom i totaltid efter 140 km. De 14 första var inom 31 minuter men sedan rann klockan på. När Elopolda gick ut hade Ganzir och Sokrates inte kommit fram till vetgate 4, och där blev det stopp för båda för hälta, men Camilla meddelar på Facebook att de utgick på egen begäran innan besiktningen. För Sokrates var det första uteslutningen i en sju år lång distansrittskarriär.

Sista 20 km är en 10 km lång slinga fram och tillbaka längs med stranden av Donau. Det blev en galen och riskfylld speeduppgörelse efter 140 km mellan Spanien och Holland. Ajayeb/Jaume Punti Dachs och Laiza de Jalima/Marijke Visser drog iväg i ett tempo på över 32 km/tim. Ajayeb tog guldet på 7.05,13 tim/22,58 km/tim med en sekund före Laiza de Jalima och över total distans. Bronset till Secret de mon Coeur/Jean Philippe Frances, Frankrike, på 7.13,31 tim/22,14 km/tim.

En minut bakom den medaljtrion har Spanien säkrat lagguldet. Men det riktigt roliga var att sjunde och åttonde platsen gick till Skandinavien. Finland, som har minst antal distansryttare och få tävlingar, hade efter vetgate 2 bara ett ekipage kvar. Men Alina Garcia Huovinen och Beobide 10 red in på en sjundeplats. Därmed slog hon med en sekund Sveriges bästa och enda godkända ekipage i mål, Elopolda/Sara Henriksson, som gjorde det bästa individuella EM-resultatet ett svenskt distansrittsekipage gjort sedan 1993. Med 7.39,47 tim/20,88 km/tim. var Elopolda bara 34 minuter från guldet! (Elopolda br. sto f. -06 e Orkow u. El Siba. Uppf: Elisabeth och Jan Wahn.) I Unghästfinalen 2012 dömdes  Elopolda till Årets 6-åring i distansritt och hon kom från ett färskt silver på Nordisk Baltiska Mästerskapen.

Hur gick det då för Slovakien och Mario Hoffman som byggt Hippo Arena? Jo, han red in på en tolfte plats med sin Sonic de Vilaformiu och var bäst av de fyra hemmaekipagen som var godkända i mål.

Något officiellt lagresultat finns inte i skrivande stund, men troligen gick silver och brons till Frankrike och Holland.

Uppdatering söndag
På söndagsförmiddagen genomfördes en sista veterinärbesiktning av alla EM-hästarna. Man gör så i distansritt över lång distans eller tävlingar över flera dagar, för att veterinärerna vill ha koll på hur hästarna mår under natten och säkerställa att alla hästar är okey och kan resa hem. De svenska hästarna mår bra, men två av dem fick lite hjälp av veterinär under lördagskvällen. Det är inte ovanligt att hästarna inte vill dricka tillräckligt när vattnet inte smakar som hemma.

Alla svenskar åker dock inte hem. Annelie Eriksson och Shajfaklaan, som inte kom runt hela EM-banan utan stoppades för hälta i vetgate 3 blir kvar. Annelie hade nämligen med sig den enda svenska reservhästen, King Peak ox, till EM, och arrangörerna i Samorin passar på att arrangera en ny stor distansritt kommande weekend den 18-20 september.

Både Kingen och Annelie har tävlat i Samorin och Slovakien tidigare. Den här gången gäller det en distansritt om 2 x 100 km, under två dagar med jaktstart den andra dagen. Master´s Energy Tour är en CEI*** med en prissumma på 105 000 euro (ca 100.000 kr) och det är den största prissumman i distansritt i Europa i år. Förstapriset är 35.000 euro och Best Condition 2.200 euro. Det lär bli ett stort startfält, och det ska bli intressant att se om några verkar ha valt bort EM för att starta sina bästa hästar i Master Tour. En del distansrittshästar kan passa bättre på kortare tvådagarstävlingar än 160 km över en dag, men tvådagars kräver en annan ridning, träning och taktik hos ryttaren.  

Lagresultatet är officiellt och det blev som vi trodde i referatet.
Guld till Spanien på 21.50,59 tim. Silver till Frankrike på 22.42,28 tim. Brons till Nederländerna på 23.54,31 tim. Man måste beundra fransmännen som tagit minst en EM-medalj på nästan alla EM sedan 1985.

Veterinärerna pris för Best Condition, som var värt 4.000 euro, gick till bronsmedaljörerna Secret de mon Coeur och Jean Philip Frances, Frankrike, som är ledande nation i distansritt med flera professionella tränare och ryttare. Jean Philip Frances är en EM-specialist som tog EM-silver 2013 och var Europamästare 2007.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden