Hoppning
26 januari 2019 08:38

Dubbla Europamästaren diskad efter otillåten medicinering

InternationelltStorbritanniens Harry Charles fråntas båda sina guldmedaljer från EM för unga ryttare i hoppning förra året. Detta efter att hans mästerskapshäst Vivaldi du Dom lämnade ett positivt dopningstest under mästerskapet.

Dubbla Europamästaren diskad efter otillåten medicinering
Harry Charles och Vivaldi Du Dom efter EM-guldet i Frankrike 2019. Foto: FEI

Internationella Ridsportförbundet, FEI, berättar om diskvalificeringen i ett pressmeddelande. Harry Charles mästerskapshäst Vivaldi du Dom testade posititivt för substansen lidocaine under mästerskapet i Frankrike. Lidocaine är ett lokalbedövande ämne som är tillåtet att anända på hästar, dock inte i samband med tävling. Harry Charles fälls därför för otillåten medicinering.

Detta innebär att den unga britten både förlorar sin individuella guldmedalj och att det brittiska lagets guld i stället går till Tyskland. Storbritannien tar silver.

Lidocaine används ofta i salvor, och det var när en person som använder salvan mot sin hudcancer klappade Vivaldi du Dom som hästen ska ha fått substansen på sig. Substansen fanns i ett blodprov från hästen som togs på fredagen under mästerskapet men inte i ett prov som togs efter den individuella tävlingen på söndagen.

Harry Charles ska också betala böter på ungefär 13 000 kronor samt FEI:s administrativa kostnader på ungefär 16 000 kronor.

Harry Charles pappa Peter Charles är OS-medaljör och ägare till Vivaldi du Dom. Han säger i ett offentligt uttalande att han är mycket ledsen för det som har hänt men att de accepterar beslutet och nu försöker att titta framåt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden