Fälttävlan
18 september 2018 11:52
Ridsportplus

Dubbla VM-medaljören: ”Rolf-Göran Bengtsson har betytt mest”

Ryttar-VMHan försökte ta mästerskapsmedaljer både i Rio och Blair men lyckades inte fullfölja. På måndagen tog irländaren Padraig McCarthy igen det med råge med två VM-silver - och han hyllade svenske hoppstjärnan Rolf-Göran Bengtsson för sina framgångar.

Dubbla VM-medaljören: ”Rolf-Göran Bengtsson har betytt mest”
Padraig McCarthy började sin karriär hos Rolf-Göran Bengtsson och åker hem från EM med två silvermedaljer. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Padraig McCarthy ledde det irländska laget till första VM-medaljen i fälttävlan på många, många år.
– Det här ögonblicket har jag drömt om de senaste sex månaderna. Minst, säger han och kan inte låta bli att fingra lite på de två silvermedaljerna som hänger runt halsen.

Jag var så ung när jag kom dit och lärde mig så mycket. Padraig McCarthy om sin tid hos Rolf-Göran Bengtsson.

Irland tog silver i lag och han själv tog den individuella silvermedaljen efter en enastående uppvisning från början till slut.
– Det började bra med dressyren och sedan fortsatte det så.

Stark i hoppningen

Han och slutade på sitt dressyrstraff, 27.2. Då låg han nia, efter terrängen var han sjua. En felfri banhoppning lyfte honom sedan ända till silverplatsen. 41-årige Padraig McCarthy är något av en banhoppningsspecialist och har arbetat som professionell hoppryttare i många år. Det första hoppstallet han jobbade i var hos svenska stjärnan Rolf-Göran Bengtsson. Då var han 18 år.
– Rolf-Göran Bengtsson är den som har betytt mest i min karriär. Jag var så ung när jag kom dit och lärde mig så mycket. Jag var inte samma person när jag slutade där efter år, säger Padraig McCarthy.

– Att vara i den åldern och få se en så skicklig ryttare rida, se hans horsemanship och hur han arbetade med hästarna var något helt fantastiskt och det har präglat mig hela min karriär.

Padraigmccarthy_afPadraig McCarthy arbetade hos flera världsstjärnor i hoppning efter det, började så småningom med en del fälttävlan och 2012 ändrade han inrikting helt och hållet.
– Det var omöjligt att hålla på med båda grenarna, säger Padraig McCarthy.

Han bor i sydvästra England och är gift med brittiska landslagsryttaren i fälttävlan, Lucy McCarthy. Paret har två barn och det var när de väntade sitt första som Padraig McCarthy fick ta över fruns fyrstjärniga häst Simon Proloe.

Tillsammans med valacken deltog irländaren både på EM i Blair 2015 och OS i Rio 2016 utan att fullfölja.

”Fantastisk häst”

I Tryon red han Mr Chunky (SHBGB val f 2005 e Jumbo-Sergerant Drummer, uppf S M Trump, äg Christopher och Sarita Perkins, Huw Lloyd och Lucy Wiegersma) som också har tagits upp av hans fru till fyrstjärnig klass. Padraig McCarthy och Mr Chunky var bland annat åtta i Badminton tidigare i år.
– Det är en fantastiskt häst, vi har faktiskt aldrig haft något fel i terrängen, säger Padraig McCarthy som också har hunnit med att doktorera i ekonomi.

Irländare är kända för att ta varje tillfälle i akt för att fira – och så blir det även i Tryon.
– Vi skulle ha flugit hem i kväll men vi har bokat om så att vi kan fira. Det blir fest. Och sedan blir det fest när vi kommer hem till England också, säger silvermedaljören.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden