Sport
27 november 2016 09:00
Ridsportplus

Dufour drömde stort och lyckades

Danska Cathrine Dufour har tagit Friends Arena med storm, knock-out seger på hopphäst med Peder och trea i dagens Grand Prix. "Jag lär mig hela tiden så mycket, här är fantastiskt att tävla, lyckas jag i küren har jag bevisat en hel del med Cassidy" säger den danska dynamon Dufour.

Dufour drömde stort och lyckades
Idag är piaff och passage en av Atterupgaard Cassidys styrkor, så har det inte alltid varit. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Hon är bara 24 år, har haft egen verksamhet och försörjt sig på hästar i flera år redan. I mitten på augusti var hon och hennes själsfrände Atterupgaards Cassidy, en 14-årig DWB valack, med på sitt första seniormästerskap – OS i Rio. Där gick de hela vägen till kürfinal, blev bästa danska ekipage med en 13:e plats.

Cathrine Dufour i Knouck-out klassen.

Det blev kronan på en tio månader lång jättesatsning från Cathrine Dufour för att nå målet, att ta en lagplats till OS.

– Det började som en dröm inom mig, jag ville verkligen rida OS och det var Rio som gällde. Detta var mer än ett år innan och jag och Cassidy hade debuterat i Grand Prix och vi hade jättestora problem med piaff och passage, berättar Cathrine.
– Cassidy anade inte vad jag och min tränare Rune Willum ville att han skulle göra när vi försökte träna piaff. Vi körde faktiskt fast – ändå ville jag till OS. Jag kände att jag behövde säga det högt, för mig själv, till mina föräldrar – trots att det kändes nästan omöjligt.

Fin piruett från Grand Prix-klassen.

Efter att en viss svensk professor Kyra Kyrklund hjälpt dem med piaff och passage så lossnade det för Cathrine och Cassidy.
– Vi fick så många nya verktyg, det blev en vändpunkt, förklarar Cathrine.

Nu började de sin jakt på en OS-plats, en krokig väg som krävde sitt tribut. Cathrine satte sig själv på ett stenhårt program, OS-satsningen krävde både bättre fysik och ekonomi vilket krävde hårt jobb i tio månader.
– Jag gick upp runt 4.30 för att köra två timmars fyspas med en tränare på gymmet, sedan red jag 8-10 hästar och avslutade dagen med lektioner för många elever. Under de här månaderna var enda avbrottet från rutinen när det var tävling. Jag unnade mig varken tid för vänner, nöjen eller något som är både nyttigt och bra för dig, jag hade bara mitt OS-mål för ögonen, berättar hon.


Cathrine och hennes lagkamrater tatuerade in de olympiska ringarna efter Rio.

Känslan av att nå sitt mål var obeskrivlig. Cathrine kände både stolthet och glädje över att hon kunde leverera så pass bra med Cassidy. Efteråt var tröttheten överväldigande, Cathrine som varit en veritabel dynamo var tom.

– Det kanske låter konstigt men jag var helt slut, det krävdes en del vila. Nu börjar jag se framåt igen och mitt stora mål härnäst är att ta en lagplats och rida EM i
Göteborg nästa år, säger hon.

Söndag i Friends Arena har hon som mål att leverera så bra som möjligt. 
– Om jag gör bra ifrån mig här i denna hårda konkurrensen så tänker jag att vi två, Cassidy och jag, vi borde ha levererat bra nog för att få följa vår plan. Då har det gått bra på Danska mästerskapen, i OS och så här i Stockholm. Jag menar, då är det inte bara tur eller hur, säger Cathrine med glimten i ögat.

Idag får publiken i arenan se Atterupgaards Cassidy och Cathrine Dufour rida sin kür för tredje gången.

I kommande nummer av Ridsport kan du läsa mer om hennes spännande resa på väg mot dressyrens topp.

Startlista
Foto: Mikael Persson och Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-