Dressyr
22 oktober 2017 17:30

Dufour, Werth och Kittel på pallen

80-procentsfeberVilken säsongstart det blev för världscupdressyren i Herning. Cathrine Dufour höll Die Queen på armlängds avstånd och Patrik Kittel satte personbästa med sin Delaunay OLD.

Dufour, Werth och Kittel på pallen
Första värlsdcupkvalet hade dansk dominans med Cathrine Dufour i topp. Patrik Kittel blev trea och Isabell Werth tvåa. Arkivbilder: Kim C Lundin, MiP Media

Sammanfattning
Det blev en dansk eftermiddag att minnas när flera ekipage satte personbästa och Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy frälste hemmapublik till oanade höjder. Die Queen Isabell Werth fick maka på sig och släppa fram Dufour, Werth behöver sina bästa hästar för att ha en chans framöver. Patrik Kittel tog åter en podiumplats med sin Dude alias Delaunay OLD till en ny kür till Gun’s N Roses musik med en fullständigt makalös svårighetsgrad

Presskonferens på engelska med Cathrine Dufour, Daniel Bachmann Andersen, Patrik Kittel och huvuddomaren Susanne Baarup.

Klassreferat
Startfältet i dressyrens världscup-premiär på nya orten Herning, Danmark, var starkt men fåtaligt. Det var 14 ekipage på startlinjen i söndagens kür. Domare i denna första omgång som inleds i Grand Prix är Gotthilf Riexinger, Hans-Christian Matthiesen, Mariette Sanders-Van Gansewinkel, Susanne Baarup och Vincenzo Truppa. Domare vid C var danska hemmadomaren Susanne Baarup. Tävlingen arrangeras på Herning Messecenter i den stora arenan som kallas Boxen, en fin och luftig arena där publiken kommer nära.

Charlotte Haid Bondergaard var första ryttare och svensk med sin franska sportlusitano Roberto des Frettes (LUS f -05 e Carinho des Noes- Boulou des Frettes, äg Annie Augras, äg Björn Haid, Mathias Haid & Norrehe Dressage Stable Ab). De rider till ett Eurythmics-medley och hade en lite bekymmersam start med omslag, en hel del fel smög sig in och ekipaget stannade på 69,33 procent trots fina poäng för piaff-passage som är en styrka.

Ludovic Henry med sin After You skrämde publiken ett ögonblick när valacken snubblade i en rörelse på böjt spår och var nere på knä. De hämtade sig men tappade poäng på spänd samlad skritt som underkändes.

Holländska ekipaget Katja Gevers och Thriller (KWPN f -00 e Gribaldi- Amor, uppf H. Van Helvoirt,äg R. Gevers) rider ett väldigt svårt program och satte sina svårigheter idag. Poängen för svårighetsgrad pendlade mellan 8,3 och 8,3 bedömt med programmet för DoD, Degree of difficulty. Det innebär att domarna har ryttarnas tänkta program framför sig i ett program och att det från start finns en teoretisk svårighetsgrad satt. Om den poängen delas ut beror på hur väl ekipaget levererar svårigheterna sett till kvalité. Just Gevers ritt diskuterades intensivt med en mini-domarkonferens som fick poängen att dröja. Just vad diskussionen gällde framgick inte, de fick 73,98 för en härlig ritt.

Nästa holländare var EM-ekipaget Patrick van de Meer på sin Zippo (KWPN f -04 e Rousseau –Haarlem, uppf W. Van Rooy, äg  Trainingsstal De Hoeve) en begåvad häst som mognat långsamt. De satte personbästa med 75,585 procent efter en härlig ritt till verkligt intetsägande musik.

Det kan ingen skylla Tinne Vilhelmson Silfvén för att ha. Hon red sin superfräcka Queen-kür på en betydligt peppigare Paridon Magi (SWB f -03 e Don Primero- Napoleon, uppf Niclas Magnusson, äg Lövsta Stuteri Ab) som excellerade med att gå från bytesserier ner i en ökad skritt i full avslappning. Programmets många övergångar understryks i musiken och Tinne sätter dem alla, svårighetsgraden stiger som kvicksilvret på en termometer i kokande vatten, wow, över 9 från alla utom Riexinger som inte verkar gilla Herning-atmosfären. Vilken ritt, suverän precision och mera tryck i allt med bibehållen harmoni, totalt 76,23 procent.

Kristy Oatley rider för Australien men är bosatt i Tyskland sedan många år. Med sin Du Soleil Hann f -04 e De Niro- Caprimond, uppf Sven Kahrens, äg Rosalind & Robert Oatley) är hon förnärvarande bästa ekipage för ”Down Under”. Hennes fina program drog hem massor poäng på det artistiska men det tekniska drog ner, de kommer snart att ha än mer säkerhet och då blir poängen högre.

I Grand Prix-klassen var Anna Zibrandtsen och hennes härlige Arlando (KWPN f -05 e Paddox-Mytens xx , uppf A.J. Van ’t Klooster, äg Bregnerödgaard Aps) inte riktigt i samma fina form som på EM. De rider bland annat till Ed Sheeran musik som passar hingsten så fint. De avslutar med en härlig piaff-passage linje till superfräck musik och publiken hjälper henne hela vägen upp till halten. Annas leende kunde inte gå mer från öra till öra och det här var verkligt fin dressyrunderhållning, totalt 76,945 procent.

En som verkligen visade upp en helt annan ritt och silhuett var Jojo AZ (HSH f -03 e Ginus- Justboy, uppf Enyingi Agrár Rt, äg Julianelyst Aps & Claus Thinggaard) och Agnete Kirk Thinggaard. Den hygglige valacken såg spänstigare och mer samarbetsvillig ut än på två år när han showade till ett fint Robbie Williams-medley. De satte personligt rekord på 78,50 procent och den danska publiken klappade dem hela vägen upp till halten.

Det ger ett lite extra sting att Isabell Werth och Don Johnson FRH (Hann f -01 e Don Frederico- , uppf Ulrike Meyer, äg Madeleine Winter-Schulze) rider till genomgående brittisk musik. Först delar ur Pomp and Circumstance och sedan Queen, inne på banan sätter ”Johnny” inte en hov fel efter att ha studsat lite utanför staketet som vanligt.
– ”Johnny” ska göra så, då är han som bäst, det betyder bara att han är taggad och på G, kommenterade Werth redan i Stockholm.
Perfektionen betalade sig med 83,755 procent där bland annat svårighetsgrad låg på 9,7-9,8 och tolkning på 9-10 från de fem domarna.

Det är inte lätt att följa ”Die Queen” men Daniel Bachmann Andersen har publiken i Herning med sig. Stuteri Blue Hors främste beridare är populär och har missat de två senaste landslagsuttagningarna med en hårsmån. Med avelsmatadoren Blue Hors Zack (KWPN f -04 e Rousseau- Jazz, uppf B. Wilschut, äg Blue Hors Aps) gjorde han succé i lördagens GP-klass, bättre än någonsin tidigare. Kürprogrammet gör ingen besviken och Zack har den där härliga lättheten i kroppen som år igen i många av hans avkommor, inte alltid de vackraste som föl men ridbara och funktionella. De gick här mot ett nytt personbästa, deras förra start i Darmstadt var också en förflyttning uppåt. Daniel är på G och Zack är härligt avspänd, totalt 80,305 procent och det är inget mindre än en sensation i deras 11:e Grand Prix start totalt.

Jessica von Bredow-Werndl med sin vackra Zaire-E (KWPN f -04 e Son de Niro- Jazz, uppf Empelaer Stoeterij, äg Aubenhausen Gbr) har snabbt kommit tillbaka i tävling efter fått en son tillsammans med sin man. De hade en del problem med spänning men lyckades ändå leverera mycket bra saker till sitt härliga program som heter ”Magic moments”. Jessica har en ängels tålamod och har tagit Zaire en lång väg redan, de kommer att övervinna atmosfären också med lite tid, ekipaget har så mycket kvalité. Idag klarade Jessica att lotsa sin känsliga dam mellan skären och klarade faktiskt att leverera ett personbästa om än med bara sju hundradelar, totalt 80,27 procent.

Det stora danska hemmahoppet Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy (DWB f -03 e Caprimond- Donnerhall, uppf  Atterupgaard, äg Dufour Family V och Peter Dufour) hade hela Boxens förväntningar på sig att ta hem sin världscupkvalseger. De rider till klassiskt pampig musik som andra ekipage skulle ha svårt att fylla kostymen till, inte Cathrine och Cassidy. Det är mjukt, det är kraftfullt och det är elegant in i varje detalj. Och Cassidy piafferar fint. Det tackar Cathrine Dufour Kyra Kyrklund för.
– Vi hade problem och fick ta till Kyra och hennes fantastiska verktygslåda för några år sedan, hon löste knuten för oss på två dagar, det var fantastiskt, berättade Dufour i Stockholm.
Dufour belönas rikligt redan på teknisk nivå och hon slår sitt personbästa från EM på 84,56 med nästan 1,5 procent. Det vrålet som bryter ut när poängen annonseras kan inte vara lätta för Patrik Kittel och ”Dude” att hantera.

Nu var det sista ryttare ut och dags för en världspremiär. The ”Dude” alias Delaunay OLD (OLD f -06 e Dr.Doolittle-Feinbrand, uppf Ulrich Brinkhus, äg Patrik Kittel & Carol U Andrew Oatley) och Patrik Kittel visar upp sin nya musik till Gun’s n Roses medley. Rock’n roll med en vacker klang, programmet börjar med piaff-vändningar. Sedan fina slutor i passage ner till en full piaff-piruett, svårighetsgraden är inte att leka med. Piruetterna, dubbla, görs till otroligt passande gitarrer och Dude är härligt med och avslappnad. Sen kommer paradgrenen för Patrik Kittel, att lägga bytesserier i takt med musiken, han är en mästare på det – med alla hästar. Han går från galopp rakt ner i en piaff-vändning och svårighetsgraden blir fyra 10:or för en stund, till slut blev det två 9,8 och tre 10:or, helt otroligt att lyckas med det. Hans 11-årige Dude har spräckt 80-procentsvallen för andra gången och med ett fullständigt smashing resultat på totalt 81,145 procent blev de trea totalt.

Resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 107 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-