Avel
8 oktober 2016 21:52

Dujardin hyllade vinnaren Dragon Welt

"Han är som att köra en Rolls Royce." Det var världsstjärnan Charlotte Dujardins omdöme om Dragon Welt - årets vinnare i Breeders för 4-åriga gångartshästar. Hon hade mycket beröm till alla hästar hon testred i lördagens final på Flyinge.

Dujardin hyllade vinnaren Dragon Welt
Mikael Persson/MiP Media

Charlotte Dujardin börjar med McGordon, en häst som hon beskriver ger henne en härlig känsla av uppförsbacke. 
– Han är så fin i kontakten och det är en modig häst, ohh I love him. Jag gillar hästar som är framåt, jag älskar känslan han ger mig. Redan som 4-åring ger han mig känslan av att kunna samla sig. Han blir i uppförsbacke hela tiden. Det är är viktigt att inte bara titta efter stora gångarter, de måste gå att samla. Han är så härligt känslig, reagerar direkt på mina hjälper.
– Den här har ridbarhet i kubik, jag bara älskar honom. Se så bra han blir när han slappnar av genom hela kroppen. Han har inte skritt för 9-10 men den är bra nog, fint övertramp, det blir alldeles för svårt att samla så stor skritt, detta är bättre. Hans ryttare har gjort ett fantastiskt jobb med honom.

Poäng och omdöme: 9 på ridbarhet. Jag kan inte kräva mer av en 4-åring, han hade god arbetsmoral så för framtida potential blir det 9,5.
Totalt 85,45 procent.

Nästa till test är Per-Arne Perssons Dior som Charlotte beskriver direkt ger en annorlunda känsla både från sin exteriör och sitt temperament.
– Hon är inte byggd i lika mycket uppförsbacke, hon behöver mer drivning framåt. Hon har bra rytm, fin kadens men inte lika balanserad utan behöver mer hjälp av mig som ryttare.
– Vilken stor galopp hon har, det gäller att inte äta för mycket middag innan det är dags att rida. Hon behöver bara bli starkare för att det ska bli riktigt bra. Hon skrittar väldigt mycket som fullbloden, genom hela kroppen med huvud och hals gungande i rytm. Det viktigaste är att hon utvecklar styrka och jämnhet mellan båda sidor och för att stödja sina stora gångarter.

Poäng och omdöme: ridbarhet 7 kontakten behöver bli bättre och hon behöver reagera bättre för hjälperna, framtida potential blir det 7,5.
Totalt 75,50 procent.

Bravour är en stor valack och Charlotte börjar med att kommentera att han känns fin behöver bli kvickare i reaktionen och jobba mer under sig bak.
– Jag gillar känslan han ger mig, han är mjuk och fin i ryggen, men nästan lite långsam i aktionen, jag söker inte högre benlyft utan att vinna mer mark. Han har stor galopp men landar lite mycket och tungt på sina framben, jag vill ändra hans balans. Du har hela livet på dig att lära hästen samling, på 4-åringar är det annat de ska lära sig som att reagera på hjälperna.
– När han lär sig att väga om kommer allt att bli bättre. Nu känner jag att han tar ut stegen. Han har stor skritt och jag skulle akta mig för att samla den här skritten i detta stadiet. Men, du är en duktig gosse, du kan få komma till England. Han är väldigt cool och har rätt temperament för att kunna tränas upp, det kan bli en Grand Prix-häst av honom.

Poäng och omdöme: 8 på ridbarhet. Han är inte tillräckligt kvick men har god ridbarhet, god arbetsmoral så för framtida potential blir det 8,5.
Totalt 80,65 procent.

Nästa häst är hingsten Sir Donovan och kommentararen från Charlotte kommer direkt.
– Män gör inte som de blir tillsagda
Varpå Sir Donovan gnäggar direkt.
– Jag älskar känslan han ger mig, jättefin kontakt, god balans och jättefin kadens. Jag vet så fort jag kommer på en häst om jag gillar den eller inte – denna gillar jag, han tänker framåt.
– Jag sitter inte ner på unga hästar, det är inte bra innan de kan klara av det. Han försöker så mycket han kan, är han verkligen en riktig man?
– Åhh jag älskar galoppen  han både länger och kortar fint. Han är den sortens häst som ger en ett leende ansikte varje dag. Han är lite mer färdig i vänster galopp jämfört med höger. Det här en häst jag gärna skulle ha en träning, han är både ridbar och mottaglig, en riktigt rolig häst. Han kan definitivt få åka med hem.


Poäng och omdöme: 8,5 på ridbarhet, fantastiskt temperament och tre fina gångarter, rör sig genom hela kroppen, med framtida potential blir det 8,5.
Totalt 83,10 procent.

Nästa häst var det svarta stoet Allegra som Anna Svanberg rider och äger tillsammans med uppfödaren Christel Olsson.
– Inte den mest framåttänkande individen omedelbart. Men hon svarar bra på mina hjälper, lite trött i dag men lätt i kontakten, hon vill framåt och självförtroendet växer på henne.
– Hon har en riktigt bra kraftfull galopp, jag tror att hon kanske bara ska ridas lite mer framåt till dagligdags. Det är så viktigt att rida de unga hästarna friskt framåt, ut ur din egen komfortzon men i rätt tempo för hästen. Hon har trevliga gångarter, lite trött nu, men hon får inte sakta av i alla fall.
– Nu när jag lägger ner henne så slappnar hon av i ryggen, utbildningsmässigt är hon lite efter. Skritten är riktigt bra, hon marscherar.

Poäng och omdöme: 7,5 på ridbarhet. Tre riktigt bra gångarter, jag gillar henne men hon går inte fram tillräckligt bra för mina hjälper, kan ryttaren lära henne att bli mer reaktiv så tror jag det kan gå bra så för framtida potential blir det 8.
Totalt 78,55 procent.

Nu är det stoet Astoria, den första av Christina Ohlssons två uppfödningar i finalen som också ridits av Maria Eriksson.
– Hon går inte riktigt fram så mycket som jag vill att de ska göra men hon reagerar rätt. Hon trampar under sig bra men tar inte ut frambenen tillräckligt, därför slår hon lite i skor. Hon behöver tänka mer framåt i alla övergångar, hon ger mig en lätt kontakt.
– En trevlig häst, fin mun, lätt och fin rytm, kan hon bara bli lite mer motiverad till jobb blir det bra. Hon har riktigt bra skritt

Poäng och omdöme: 7,5 på ridbarhet, hon är så trött idag och behöver bara få lite bättre bjudning så för framtida potential blir det 7,5.
Totalt 79,1 procent.

Godkänd hingst och allt, nu var Touchdown på banan med Charlotte.
– Han är väldigt i uppförsbacke och mycket framåt, vill lägga sig lite i handen men det går att korrigera. Han har så stor galopp att jag hade inte gett honom långa linjer utan hållit honom på böjt spår för att hålla honom i ett bättre tempo.
– Galoppen är underbar men han kan inte hantera den än. Det viktiga med traven är att hans steg blir längre och inte snabbare. Jag älskar den här också. Han har stor potential om det bara går att balansera hans galopp och få honom att slappna av  och röra sig genom hela kroppen. Han kan inte göra stretchande jobb i början för han är så het, den här blir aldrig trött.

Poäng och omdöme: 8,5 på ridbarhet. Jag hade en riktig bra tur på den här, den här är en framtidshäst men den har gigantisk galopp och behöver utvecklas och bli starkare. Han avslutade bätte med galoppen så för framtida potential blir det 9.
Totalt 84,45 procent.

After Dark visade sig vara en av få som var lite svår att sitta upp på, han hade gått och varvat upp sig under sin tid i ridhuset. Det är Christina Ohlssons andra uppfödning i finalen och ryttaren Lena Sandberg som äger.
– Det här är en framåttänkande häst med lite balansproblem, han är stor och väldigt lång. Han slappnade av snabbt och bra, det är viktigt, när han tappar balansen så dyker han ner och jag vill ha honom mer självbärig. När det är på plats blir det en helt annan häst.
– Den här hästen behöver göra arbete i uppförsbacke men man kan inte göra hur mycket som helst på en gång. Jag älskar hans skritt men jag tror jag har tröttat ut honom helt.

Poäng och omdöme: 8 på ridbarhet. Det var en intressant häst för han var så spänd från start. Han har tre bra gångarter men saknar styrka så för framtida potential blir det 8,5.
Totalt 80,5 procent.

Näst sist till rakning var Avicii som gjorde bra ifrån sig i grundomgången under Johan Svensson.
– Han är fint sammansatt exteriört, precis lagom i det mesta. Lite stark i kontakten men tänker framåt hela tiden, inte helt självbärig än. Om jag släpper klarar han inte sig själv, därav den starka kontakten, han lutar sig.
– Han har en väldigt lätt och fin trav och när han kommer över i galopp blir allt bättre, han blir lättare i kontakten. När jag kommer tillbaka till traven vill jag ha samma känsla. Det är viktig att du som ryttare inte begränsar de unga hästarnas gångarter genom att hålla igen. Han lyssnar jättebra på mig, jag gillar den här.
– Galoppen kunde varit mer från marken, lite mer gest men jag tror att med hans attityd så går det att förbättra mycket. Jag gillar hans temperament jättemycket, inställningen är så viktig.

Poäng och omdöme: 9 på ridbarhet, Jag gillade verkligen att rida den här, även om han inte var lika begåvad som MCGordon eller de andra men han gjorde allt jag ville så bra han kunde  så för framtida potential blir det 9.
Totalt 86 procent.

Dragon Welt passade på att studsa lite innan start men Ida-Linn Lundholm bara satt kvar lugnt. Förhoppningsvis skulle han ha tillräckligt med energi kvar i tanken för Charlottes smak.
– Ännu en hingst, ohh ohh, yeah, I like this one, jag älskar verkligen känslan han ger mig. Väldigt elastisk, väldigt mjuk. Wow vilken ljuvlig galopp, han är i uppförsbacke, och hans bakben jobbar honom uppåt framåt, det känns som om jag sitter på fjädrar. Den här vill jag ha, underbar, vilken självbärighet. Redan som 4-åring har han en otrolig naturlig förmåga till samling.
– Kanske är det en svensk man jag behöver, jag har aldrig provat någon sådan förut bara tyska, holländska, dansk och engelska. Han lyder min minsta vink, jag behöver bara tänka framåt så går han.
– Han är som att köra en Rolls Royce, en smooth operator, men med mer acceleration. Jag älskar honom, jag tror han är min favorit. Den här kommer att göra fantastiska byten för han har rätt gest i sina rörelser. Den här har så naturliga förutsättningar för arbetet.

Poäng och omdöme: 10 på ridbarhet, det finns ingenting den här inte kan, han är redan helt cool inför applåder, han har en superframtid med så för framtida potential blir det 10.
Totalt 93,6 procent.

Resultat

Foto: MIP Media  

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden