Hästägartips
16 december 2022 14:40
Ridsportplus

Dyrt med rosa salt

FoderMånga är de butiker som säljer de rosa ”klossarna” bestående av salt från Himalaya. Men finns det belägg för att saltet skulle vara bättre än de vanliga vita saltstenarna?

Dyrt med rosa salt
Ridsport tittar närmare på himalayasalt. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Himalayasaltet bryts i gruvor i Punjabregionen i Pakistan, där det lagrats i depåer i berggrunden under miljontals år. Himalayasalt kan vara rosa, genomskinligt, svart eller rött tack vare spårämnen men också på grund av orenheter. Att saltet är oraffinerat och innehåller mer spårämnen och mineraler som är nyttiga för hästen är ett vanligt försäljningsargument. Men vad är egentligen fakta i saken?
    – Himalayasalt är ett jättedyrt vanligt salt. Hajpen kring det beror nog på överdrifter och kanske ibland rena felaktigheter, säger foderkonsulten Maria Wilhelmsson.

    Priset på Himalayasalt varierar. En snabb genomgång visar att fem kilo hos Decathlon kostar 99 kronor, alltså ett kilopris på nära 20 kronor, medan samma pris ger en tvåkilos sten hos Granngården, där kilopriset alltså är nära 50 kronor. Vanliga saltstenar på två kilo kan kosta från 15 till 40 kronor, beroende på förpackningsstorlek och inköpsställe. Kilopriset är då mellan 7,50 och 20 kronor.

    Istock-501613425
    Det trendiga rosa saltet. Foto: iStockphoto

    Inget unikt med Himalayasalt

    Maria-wilhelmsson
    Maria Wilhelmsson är leg. djursjukskötare och har masterexamen i hästvetenskap. Hon har forskat om bland annat grovfoder till tävlingshästar, och har arbetat med foderrådgivning och utbildning. Arbetar som produktchef på läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim Animal Health.

    Kemiska studier har visat att Himalayasaltet innehåller ungefär samma mängd natriumklorid som vanligt salt, det vill säga 92 till 99 procent.
    – De andra ämnena är spårämnen, som också finns i annat salt. Och spårämnena finns inte i sådana halter att de har betydelse för näringstillförseln. Dessutom kan det vara värt att nämna att det inte är något unikt att saltet tas ur gruvor, det gör även vanligt salt, om det inte utvinns ur havet, säger Maria Wilhelmsson.

    I en studie visade sig Himalayasalt innehålla mer titan, kalium, mangan, järn, aluminium och silver än annat salt.
    – De här spårämnena finns i allt organiskt, det finns spår av alla metaller i allt som odlas i jord. Om du tar något ur en mineralgruva kommer det också att finnas sådana ämnen, men inte på något sätt i halter som är skadliga. Då hade det inte fått säljas till humankonsumtion, säger Maria Wilhelmsson.

    Hon berättar att det var högre halt av arsenik än av zink i ett av salten i en studie.
    – Fortfarande inte i någon farlig halt, men då går det att få perspektiv på hur lite zink saltet innehöll.

    Kundens eget val

    Vad brukar då foderkonsulten ge för råd – rosa eller vit saltsten till hästen?
    – När kunder frågar om de ska köpa Himalaysalt har jag alltid sagt ”köp det om du vill”. Den största beståndsdelen är natriumklorid. Men det är ju vansinnigt mycket dyrare än annat salt, och i dessa tider är det en bra sak att känna till.

    Saltbehov
    Beräknat på en häst på 500 kg. 1 dl fint salt väger ca 120 gram.
    Natriumklorid, koksalt eller (vardagligt) enbart salt är ett kemiskt salt med formeln NaCl.

    Fakta

    Varning för saltförgiftning

    Saltlampor gjorda av Himalayasalt (eller annat salt) kan ge husdjur saltförgiftning om de slickar för mycket på dem.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden