Hoppning
8 augusti 2021 09:46

Efter skandalen i modern femkamp: Klimke kräver nya regler

OS i TokyoEn av grenarna i modern femkamp är hoppning. Under OS sågs en ryttare piska sin häst på uppmaning av sin tränare – som också slog hästen med knytnäven. Nu kräver toppryttaren Ingrid Klimke ändring av femkampen. Artikeln är uppdaterad med två filmer.

Efter skandalen i modern femkamp: Klimke kräver nya regler
Det är många som reagerat på hur det gick till under den moderna femkampen. Bilden är från OS-invigningen. FEI/Hippo Foto - Stefan Lafrentz

Det var under en av grenarna i modern femkamp som den tyska idrottaren Annika Schleu skulle hoppa en bana med hinder upp till 1,20. Hon ledde femkampen fram till det. Men den häst hon fått låna och rida under blott 20 minuter, bockade och vägrade hoppa. Ryttaren slog hästen med piskan och grät, och tränaren Kim Raisner slog hästen med knytnäven.

Tränaren uppmanade Annika Schleu att ”really hit it” (verkligen slå, slå) hästen. Tränaren har stängts av, uppger Reuters. 

Nu skriver den tyska toppryttaren Ingrid Klimke på sin Facebooksida att reglerna borde ändras.
– Enligt reglerna i modern femkamp ska en häst och ryttare lära känna varandra på 20 minuter, så väl att de kan hoppa en bana tillsammans. Enligt min åsikt är det inte möjligt, åtminstone inte i en tävlingssituation som OS. Reglerna borde genast ses över, skriver Ingrid Klimke.

Tysklands olympiska kommitté håller med Ingrid Klimke, och det internationella förbundet för femkamp säger att de uppfattat meddelandena från människor som är oroade över hästarnas välfärd i modern femkamp. Detta enligt Horse & Hound.

Även den andra ryttaren som red samma häst hade problem.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden