Nyheter
17 oktober 2017 15:43

Efter studiens resultat – ny regel för nosgrimmor i Danmark

Danska ridsportförbundet har beslutat att sätta stopp för hårt spända nosgrimmor efter en studie som visat på sambandet med munskador. Vid årsskiftet inför förbundet regeln vid tävlingar i alla discipliner.

Efter studiens resultat – ny regel för nosgrimmor i Danmark
Schweiz inför en regel för att råda bot på för hårt spända nosgrimmor. Arkivbild: Roland Thunholm

Danska ridsportförbundet har beslutat att det hos tävlingshästar ska vara ”room for a certified measurement unit in between the nasal plate of the horse (bony surface) and the noseband equivalent to a diameter more than 1,5 cm”.

Regeln gäller i samtliga discipliner från den 1 januari nästa år. Från årsskiftet kommer det här att kontrolleras vid misstanke om att nosgrimman är för hårt spänd. Om så är fallet kommer ryttaren bli ombedd att lätta på nosgrimman och om så görs få delta i tävlingen. Om ryttaren inte vill lätta på nosgrimman eller ryttaren bryter mot regeln upprepade gånger kommer sanktioner att utfärdas, skriver förbundet.

Under resten av 2017 ska mätmetoder och mätinstrument testas och förbundet skriver bland annat att instrumentet ska ha en specificerad diameter.

Studie på 3 000 hästar

Förbundet meddelar att de har fattat beslutet om den nya regeln baserat på en studie som inleddes 2014 med 3 000 hästar i fyra grenar. Danska Ridsportförbundet ligger bakom studien med FEI National Head Veterinarian Mette Uldahl i täten.

Även sporrar och spön inkluderades i studien. Förbundet konstaterar att skador efter dessa var ”relativt låga” respektive ”väldigt låga”.

Studiens resultat kommer att publiceras detaljerat, troligen i slutet av 2017, men enligt förbundet är det klart att den visade bland annat på ett tydligt samband mellan hur hårt nosgrimman var spänd och frekvensen av skador i munnen. Flest hästar med skador i munnen under studien var dressyrhästar. Förekomsten av skador var större hos ekipage på högre nivå än lägre, enligt förbundet som skriver så här om det samlade resultatet:

”Based on these findings the regulation of noseband tightness is found to be an important focus area in the aim of reducing the frequency of oral lesions findings in competition horses at all levels.”

Läs mer och se illustrationer hos Danska ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden