Hoppning
20 april 2019 19:39
Ridsportplus

Elitallsvenskan: Gävle vann på hemmaplan efter ”katastrofläge”

HemmasegerKatastrofläget byttes mot glädje och slutade i seger. Gävle Ryttarsällskap tog en uppskattad hemmaseger vid Folksam Elitallsvenska i den Norra zonen. Nu hoppas lagledaren Leif Hall att det räcker till seminfinal för laget, men själva finalen i Falsterbo - den känner han sig osäker på. "Det vore bättre om finalen flyttades tillbaka till Strömsholm", säger Leif Hall.

Elitallsvenskan: Gävle vann på hemmaplan efter ”katastrofläge”
Gävle Ryttarsällskap tog hem segern på hemmaplan. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det blev hemmalaget Gävle Ryttarsällskap som tog hem segern när andra omgången av Folksam Elitallsvenska reds i den Norra zonen. Laguppställningen bestod av Alva Hellgren-JupitherMi Coraz´n, Johanna FrunckJou Body Luck V, Jennie ÅkerblomLet’s Go Van Het Hagehof och Felicia Lång med Third Time Lucky.

Sju lag deltog i klassen, där hinderhöjden låg på 1,30. Två lag med vardera fyra fel gjorde upp i omhoppning, där Gävle Ryttarsällskap fick sällskap av Nansta Sportryttarförening. I omhoppningen levererade tre av hemmaklubbens ekipage felfritt, och Gävle satte en tjusig nolla i omhoppningsprotokollet. För Nanstas ryttare trillade bommarna desto mer, och laget tog sig ur omhoppningen med totalt tolv fel. Segerpremie på 9 000 kronor till Gävle Ryttarsällskap, och Nansta belönades med 6 000 kronor i prispengar.

Katastrofläge byttes mot seger

Lagledaren Leif Hall var supernöjd efter lagets seger.
– Det började halvbra, sedan blev det lite katastrofläge när vår andraryttare tog fel väg, men sedan blev det bra igen när de två sista i laget nollade och det blev omhoppning på fyra fel, säger Leif Hall till Ridsport.
– Sedan blev det precis som det kan vara med omhoppning med stora svängningar, men vi har ett bra lag och våra ryttare håller den här nivån så det är inge som blir förvånad över att de vinner.

Leif var förutom lagledare även noterad som banbyggare för tävlingen, men han berättar att det den här gången inte var han som byggde banan till just lagklassen.
– Nej jag har Mats Samuelsson här som gör sin examen som A-banebyggare, så det är faktiskt han som gjort banan, säger Leif.

Bra förspänt med ungdomsryttare

Om tävlingen berättar Leif att det fortfarande kommer mycket publik på klubbens tävlingar, så det blir lite feststämning när hemmalaget går och vinner. Nu hoppas han att resultatet ska leda hela vägen till semifinalen.
– Det en av våra yngre ryttare som blivit uttagen till landslagstruppen och tävlar i Drammen vid nästa omgång, tyvärr för oss men kul för henne, säger Leif Hall.

Det är Felicia Lång, 15 år gammal, som var en av dubbelnollorna i Gävle som ska tävla i Drammen. Men det finns andra unga ryttare att ta in i laget.
– Vi har det bra förspänt med ungdomsryttare, det finns en till junior vi kan plocka in. Dessutom har vi ett ungt lag där Alva Hellgren-Jupither är 19 år gammal och de två andra har inte fyllt trettio ännu.
– Så det ser bra ut för framtiden, säger Leif Hall nöjt.

Inte nöjd med regelverket

Däremot är Leif inte lika nöjd med Elitallsvenskans finalomgång. Gävle Ryttarsällskap har kvalat till final vid ett tillfälle de senaste åren, men valde då att avstå sin plats på grund av kvalreglerna.
– Rent teoretiskt kan du vinna seminfialen på Strömsholm men sedan inte vara berättigad att starta i finalen, säger Leif.
– För att få starta i finalen på 1,45 måste du ha ridit två felfria 1,40, och i teorin kan man mycket väl vinna eller placera sig bra i seminfinalen utan att ha ridit felfritt, förtydligar Leif.

Dessutom tycker Leif att finalen i Falsterbo ligger alldeles för ocentralt, och att det är för långt att åka för så lite tävling.
– Det vore bättre om finalen flyttades tillbaka till Strömsholm som ligger lite mer centralt och där det finns lite mer klasser som ryttarna kan rida, säger Leif, men han tillägger också att om Gävle tar sig till final och alla ekipage visar på en bra form, så är han öppen för möjligheten att åka till Falsterbo också.
– Men man får ha i åtanke att det är väldigt mycket resor som också innebär mycket kostnader.

Går upp i ledning

Gävle Ryttarsällskap på går nu upp i ledning i den Norra zonen med 15 poäng efter en tredjeplats och en seger. På delad andraplats ligger Piteå RK och Näsets RS med tretton poäng vardera.

Tredje omgången i Norra zonen rids vid Brunflo RS om två veckor. Samma helg rids även omgång två och tre i de fyra övriga grupperna. De tre främsta lagen i varje zon går till semifinal i Strömsholm vecka 23. Resultaten från första omgången kan du läsa här.

Resultat Gävle Ryttarsällskap

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden