Sverige
10 oktober 2019 21:17

Elitryttare i tvist om skadad häst – fick rätt i tingsrätten

RättstvistEn svensk ryttare förmedlade en dansk försäljningshäst, men stämdes senare av köparen då hästen inte kunde användas i sporten enligt plan. Nu har tingsrätten beslutat att det inte går att bevisa att skadan fanns där vid försäljningen, och ger elitryttaren rätt.

Elitryttare i tvist om skadad häst – fick rätt i tingsrätten
Elitryttaren fick rätt i tingsrätten, då det inte går att bevisa att skadan fanns där vid försäljningen. Arkivbild: iStock

Affären ägde rum 2017, då en dansk häst kom till Sverige för försäljning. Elitryttaren förmedlade hästen till en ung lovande svensk ryttare, som efter godkänd veterinärbesiktning betalade 800 000 danska kronor för hästen. Men efter ett par månader visade hästen hälta och togs till veterinär, som kunde konstatera hovledsinflammation. Trots behandlingar och lång vila blev inte hästen bättre och efter ytterligare veterinärbesiktningar konstaterades hovledsartros.

Oense om skadan

Köparen menar att skadan fanns hos hästen vid köpet, och vill därför häva affären – något som  förmedlaren nekar till, och hänvisar till veterinärbesiktningen som gjordes vid försäljningen.  Det fanns även en friskrivningsklausul i köpekontraktet som innebar att hästen såldes i befintligt skick. Förmedlaren säger sig ha gjort upp affären med köparens enskilda firma – medan köparen menar att köpet gjordes privat – och då gäller inte konsumentköplagen.

Tingsrätten skriver i sitt domslut att köparen inte har kunnat styrka att problemen med hovarna fanns hos hästen vid köpet, och därför ogillas köparens talan att häva köpet. Tingsrätten anser inte heller att köparen har rätt till skadestånd. Istället får köparen betala förmedlarens rättegångskostnader på 270 000 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden