Ponny
21 augusti 2016 18:31

EM-guld till en ny Whitaker

Ponny-EM på Vilhelmsborg slutade med en hoppfinal i två omgångar. Bäst av alla var Jack Whitaker som tog guld på Elando van de Roshoeve. (Rättad 19:42 efter fel i en resultatlista)

EM-guld till en ny Whitaker
Jack Whitaker på Elando van de Roshoeve

I hoppningen hade Sverige hela fyra ekipage som gått vidare inddiviuellt, tre från laget och Julia Hallberg individuellt. Det var de 60 procent bästa som gått vidare och samtliga fel från tidigare rundor följde med in i finalomgångarna, ett klassiskt mästerskapsformat. Finalen reds över två omgångar, först en längre bana i omgång A, sedan lite kortare i omgång B. 

Fyra ekipage stod på noll fel inför dagens final men endast tre startade då italienska Priscilla Pigozzi Garofalo med 19-årige Poetic Justice Cassio inte var med i startlistorna. Av dem var det tyska Antonia Ercken på Crazy Hardbreaker SP WE som tog bronsmedalj på 7 fel, 6 i första rundan och sedan ett tidsfel. Silvret gick till holländaren Rowen van de Mheen på Quaprice d’Astree efter 1 fel i första rundan och 4 i den andra.
Guldet gick till ännu en i den stora ridande Whitaker-klanen. Jack Whitaker, 15 år och son till Michael Whitaker, satte två felfria rundor idag och slutade på fyra fel med 12-årige Elando van de Roshoeve.

Sett till de för en del ekipage många rivningarna verkade de många rundorna över flera dagar ta ut sitt tribut. Dubbla rundor på fredagen liksom idag i finalen är krävande. Sverige bärgade i fredags ett fantastiskt lag-silver, det första sedan 2004. Individuellt hade gänget inte sin bästa dag idag.

Chef d’equipe Thomas Fasteus sammanfattar ponny-EM så här:
– Det höll inte hela vägen för Ingemar Hammarström i den individuella EM-klassen i år men han är en fighter och jag vet att han kommer igen, dessutom har han flera år på sig att ta revansch.
– Julia Hallberg gjorde två fantastiska finalrundor med 4+0 fel och var 6:a i klassen. Hon slutade på 20:e plats i mästerskapet delad med Tilda Eldh som verkligen har visat hög och jämn nivå.
– Elsa Johansson hade inte turen på sin sida idag och slutade sammanlagd 26:a
– Vi måste ändå sammanfatta detta mästerskap som en fantastisk framgång som kröntes med silvermedaljen i lagklassen. Våra ryttare har verkligen visat att de rider bättre än de flesta i Europa på ponnyer som håller högsta internationella nivå. Dessutom är de goda företrädare för Sverige.
– Jag är stolt över dem och gläds med deras framgångar. Nu åker vi hem och planerar för inomhussäsongen och nästa års mästerskap, summerar Fasteus.

Resultat för de svenska ekipagen
(Fel med sig + Omgång A + Omgång B = totalt)
Julia Hallberg / Zabrino 20 + 4 + 0 = 24
Tilda Eldh / Miclas Aristocrat 16 + 0 + 8 = 24
Elsa Johansson / Ballygawleys Little Ferro 32 + 12 + 12  = 44

Ingemar Hammarström / Ocean des As 4 + 4 + Utgick på hinder 3

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-