Dressyr
30 mars 18:09
Ridsportplus

EM-medaljören allvarligt sjuk: ”Handlade om liv och död”

SjukdomDen här helgen skulle hon ha ridit U25-klasserna i Aachen. I stället vilar hon upp sig efter en vecka på sjukhus med allvarlig lunginflammation. "Jag brukar fokusera på att förbättra mina övergångar mellan piaff och passage, nu handlade det i stället om liv och död," säger 23-åriga Ellen Hedbys.

EM-medaljören allvarligt sjuk: ”Handlade om liv och död”
Ellen Hedbys och Sonnenkönigin vid internationella årsdebuten i Belgien i slutet av februari. Foto: Digishots

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Satsningen på dressyr är total och Ellen Hedbys är sedan några månader tillbaka baserad i Tyskland för att träna och tävla med två hästar. För en månad sedan gjordes den internationella årsdebuten med Sonnenkönigin (sto f -12 e Roi du Soleil-Sir Donnerhall I, uppf Hans-Jürgen Pohlenz, äg MCN Konsult) i Belgien och nästa markering i tävlingskalendern var det nu pågående tävlingarna i tyska Aachen.
  – Ibland tar livet konstiga vändningar, säger Ellen Hedbys.

  Det kommer att dröja innan jag får göra några pulshöjande aktiviteter, mina lungor är fortfarande inflammerade.

  Ellen Hedbys.

  För snart två veckor sedan fick ett telefonsamtal från sin läkare med ett allvarligt budskap: Hon hade livshotande infektionsnivåer i kroppen och en mycket ovanlig lunginflammation. Om hon inte snabbt fick sjukhusvård skulle hon kunna dö.
  – Det var en riktigt jobbig tid, jag var inlagd över en vecka. Jag fick antibiotika direkt i blodet och hostade så att jag inte kunde sova, berättar Ellen Hedbys.

  Alltihop satte igång i början av mars. Hon mådde ganska dåligt med huvudvärk och feber ibland, men inte värre än att hon kunde träna och sköta sina sysslor om hon tog smärtstillande.
  – Jag tänkte att det skulle gå över om jag härdade ut, säger Ellen Hedbys.

  Men i stället blev det värre. Och värre.

  Feberchock

  En kväll när hon satt och körde fick hon en febershock med jättehög feber och skakningar och var tvungen att köra in på en bensinmack och vila innan hon kunde fortsätta.

  När hon sedan fick sådan muskelvärk att hon knappt kunde ta sig ur sängen, vaknade av smärta när hon rörde sig i sömnen samt fick yrsel och röda utslag insåg hon att det var något allvarligt hon drabbats av. Hon fick hjälp att ta sig läkare, men blev hemskickad med mer smärtstillande.

  Dagen efter tog vänner på gården där hon har sina hästar henne till en annan läkare – och det var han som efter provtagning ringde upp med det allvarliga beskedet.
  – Jag brukar fokusera på att förbättra mina övergångar mellan piaff och passage, nu handlade det i stället om liv och död, säger Ellen Hedbys.

  Blev bättre

  Efter några dagar på sjukhuset mådde hon lite bättre och i början av veckan fick hon åka hem till sin lägenhet i Tyskland. Hennes mamma kom till henne i Tyskland och sedan i torsdags är Ellen Hedbys hemma hos sina föräldrar i skånska Höllviken.
  – Det blev bäst så, här kan jag verkligen ta det lugnt och lita på att mamma och pappa tar hand om mig. Det kommer att dröja innan jag får göra några pulshöjande aktiviteter, mina lungor är fortfarande inflammerade. Det kommer nog att ta några veckor innan jag kan åka till mina hästar och Tyskland, säger hon.

  Kollar streamingtjänster

  – Men just nu mår jag ganska bra om jag sitter eller ligger ner och inte gör någonting, säger dressyrryttaren och tillägger att det blir mycket tittande på ClipMyHorse och Netflix.

  Ellen Hedbys ingår årets svenska utmanartrupp för U25. 2022 var hon med och tog YREM-brons för Sverige tillsammans med Quentin SV som hastigt och oväntat gick bort i kolik förra året.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden