Dressyr
12 februari 20:15
Ridsportplus

Ellen Hedbys efter Intermédiaire-segern: ”Satsar fullt ut”

Ung i ridsportenAjaxstipendium, en plats i Aachen program of excellence och listad av Ridsport som en av svensk Ridsports hetaste ryttare. Ellen Hedbys tackade för förtroendet genom att vinna sin årsdebut. I den här intervjun berättar hon bland annat om utmaningarna med att ta klivet till U25-nivån.

Ellen Hedbys efter Intermédiaire-segern: ”Satsar fullt ut”
Ellen Hedbys och Quentin SV på ett holländskt meeting 2021. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var med rutinerade Quentin SV (SWB val f -08 e Quaterback-De Niro, uppf Britta Hermanson, äg Anna och Ellen Hedbys) som segern kom i årsdebuten för 22-åriga Ellen Hedbys.

Det är ett jättestort steg till U25 från YR, det är så mycket högre nivå med piaffen, passagen, ettorna och helpiruetterna.

Ellen Hedbys.

Ekipaget ingick i det svenska bronslaget på YREM förra året och gjorde sin årsdebut på Helsingborgs Fältrittklubbs tävlingar i en Intermédiaire I.
– Det är superkul att vara igång igen, säger dressyrryttaren som avslutade säsongen 2022 med en vinst i just i Intermédiaire I.

Domarna var överens om att ha henne som etta, men procenten mellan de tre skilde över 6 procent.
– Det är ju som att domarna har sett helt olika ritter. Vi har tittat på protokollen och ska försöka analysera och förstå vad domarna kan ha sett, fortsätter Ellen Hedbys.

Många framgångar

Framgångarna för henne var många under sista året som YR förra året. Förutom EM-medaljen blev det ett SM-brons, hon fick 300 000 kronor att använda till träning genom Ajaxstipendiet, är uttagen till Aachen program of excellence och finns med på Ridsports lista över de hetaste talangerna inför 2023.

Nu är siktet inställt på nästa nivå i karriären, och kanske var det därför det blev oett missförstånd mellan häst och ryttare i en bytesserie under söndagens segerritt.
– Vi håller på att träna för U25 nu så det är mycket galoppombyten i varje och vartannat. Det var länge sedan vi gjorde byten i vart tredje som det är i det här programmet, så han gjorde byten i varje i stället, säger Ellen Hedbys som bor i skånska Höllviken.

– Men han var duktig och ställde upp som alltid.

Yngre förmåga

Förutom sin veteran har hon också en yngre förmåga i Sonnenkönigin (sto f -12 e Roi du Soleil-Sir Donnerhall I, uppf Hans-Jürgen Pohlenz, äg MCN Konsult).
– Jag hoppas att även hon ska kunna gå U25 i år. Vi håller på att lära oss alla svårigheter tillsammans.

Ajaxstipendiet används bland annat till att komplettera hemmaträningen för mamma Anna Hedbys med vistelse och träning i Tyskland för världsstjärnan Isabell Werth och hennes beridare ungefär en vecka i månaden.
– Det är ett jättestort steg till U25 från YR, det är så mycket högre nivå med piaffen, passagen, ettorna och helpiruetterna. Nu hoppas jag att jag kan lära mig allt.
– Mina två hästar är väldigt olika och har olika styrkor och svagheter. Min yngre häst är duktig på piaff och passage men kan bli lite spänd och då kan det bli svårt ändå. Bytena i varje går bra hemma med henne men är så lätt att missa på banan i allafall.
– Med Quentin handlar det mer om att han är en kraftfull häst och det gäller för mig att kunna väga av honom rätt.

”Satsar fullt ut”

Det är hästar på i stort sett på heltid för Ellen Hedbys numera.

Då och då hinner hon dock jobba lite på ett kondis och hålla ridlektioner på sin gamla SM-vinnande ponny och halvpensionären Indiana Joe hemma på gården där hon bor med sin familj.
– Det är svårt för mig att ha ett mer fast jobb eller plugga på heltid då jag är borta så mycket. Jag satsar fullt ut på hästarna nu, säger Ellen Hedbys vars nästa tävling är observationstävlingen för U25 i Falkenberg om en vecka.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden