Fälttävlan
19 augusti 2017 08:25

EM-terrängen bit för bit

(Uppdaterad 17.00) Här kan du följa det viktigaste från EM-terrängen– Sverige har alla lagryttare i mål och ligger trea just nu.

EM-terrängen bit för bit
BILDBYRÅN

NY ARTIKEL OM STÄLLNINGEN INFÖR MORGONDAGEN

16.30 Sara Algotsson Ostholt och Reality 39 felfria – dessutom bara två sekunder över tiden! Sverige två inför morgondagen och Sara ligger trea individuellt.
– Hon var helt suverän, helt fantastisk. Hon var med mig hela tiden, galopperade, kämpade med mig, säger Sara lyckligt till SVT.

16.20 OS-vinnaren och flerfaldiga Europamästaren Michael Jung med Fischer Rocana björd på en uppvisning som hette duga. Felfritt och dagens snabbaste tid – precis som väntat.

15.50 Ännu en felfri på hinder-runda för det svenska laget! Ludwig Svennerstål och Paramount Importance löste svårighet efter svårighet, dessutom på den bästa svenska tiden hittills med 10,12.

Totalt 49,2 straff för Ludwig som såg till att Sverige har tre lagekipage i mål. Nu återstår Sara Algotsson Ostholt som kan komma att kapa lagets straff ytterligare – spänningen är på topp.

Ingrid Klimke leder indivduellt på 30,3 straff och Louise Svensson Jähde är bästa svensk med sina 44,3.

Ställning lag efter tre ryttare:
Storbritannien 113,5 straff
Tyskland 123,0 straff
Sverige 127,7 straff

15.00 Visst går det! Brittiska ledarlagets Kristina Cook och Billy The Red blev dagens blott andra ekipage att vara helt felfri. Fem sekunders marginal visade klockan. Strax efter gjorde tyska Ingrid Klimke med Horseware Hale Bob om bedriften och såg till att det tyska laget fortfarande äe med i matchen.

• Ludwig Svennerstål med Paramount Importance NY STARTTID 15.08
•Sara Algotsson Ostholt
med Reality 39 NY STARTTID 16.08

14.39 Sveriges andra individuella ryttare, Malin Josefsson med Allan V, har just galopperat i mål efter att ha fullföljt terrängen.

De fick 20 straff på hinder 4C efter en utbrytning. Det är samma hinder som Anna Freskgård och flera andra har fått problem vid. EM-debutanten Malin och Allan laddade om och klarade av de 26 resterande hindren och tog sig stadigt i mål utan några fler hinderstraff. För tiden blev det ytterligare 38 straff, totalt 104,2 straff eftre dressyr och terräng.

”Förutom utspringningen var det fantastiskt roligt.”  ”Jag har inte riktigt vågat tro att han ska klara det här och att det då känns så lätt, förutom utspringningen, är en jätteskön känsla” säger Malin till SVT.

14.30 När runt 40 ryttare har ridit är ett femtontal felfria på hinder, dock bara fortfarande ett ekipage inom tiden. Nio har inte nått mål. Snart ska ett gäng tredjeryttare för lagen ge sig ut på banan – först Ludwig och sedan Sara återstår för svensk del.

14.10 Tävlingarna är igång igen.

Ca 14.00 stod Bob åter upp och var lastad på ambulans för vidare vård.

13.50 Tävlingarna har tillfälligt avbrutits efter att hemmaryttaren Michael Knap och Bob The Builder råkat illa ut. Vid ett hinder inne på arenan, där Bob vad det ser ut som kraschade in i hindret i stället för att hoppa av, blev hästen liggandes på sidan bredvid hindret med sin ryttare knäböjd intill.

13.30 Ställning just nu: När alla lag har haft två ryttare på terrängbanan (utöver Norge som bara har tre ryttare till start) ligger Sverige tvåa på EM.

Tyskland och Frankrike har varsin ryttare borta och har för tillfället fallit neråt. Storbritannien leder.

I slutänden räknas de tre bästa resultaten av fyra för varje lag.
”Jag tror att vi är det enda laget som har två felfria ryttare i mål och dessutom realtivt snabbt. De två andra har fina möjligheter att förvalta det på bästa sätt” säger landslagsledningens Viktoria Carlerbäck till SVT om läget just nu.

Louise och Utah Sun. Arkivbild:Lottapictures

13.20 Sverige klättrar och ligger tvåa just nu. Medan några av de andra topplagens ryttare har fallit bort fortsätter Sverige att glänsa i terrängen. Louise Svensson Jähde och Wieloch’s Utah Sun visade sin klass och bemästrade terrängens alla svårigheter. Felfritt på hinder och sex straff för tiden – ännu en svensk insats på toppnivå!

”Det var väldigt tekniskt och tiden var svår. Hon var jättefin – om jag bara visar henne vart hon ska kämpar hon.”
”Fantatsiskt skönt, jag är så glad nu” säger Louise till SVT


Bettina Hoy med en dressyr på över 80 procent är ute ur EM. Arkivbild: Roland Thunholm

13.00 Ledaren Bettina Hoy, som även ingår i det tyska ledarlaget, är borta från EM. På hinder tio var Seigneur Medicott rejält i hindret med ett fall som föjd. Häst och ryttare kunde lämna banan kort därefter.

Det här tvistar om lagtävlingen ordentligt – med Bettina Hoys resultat struket måste Tyskland räkna in de återstående tre ryttare, inklusive Julia Krajewski som med ett stopp i terrängen ligger på 59,9 straff.

Även Frankrike har en lagryttare borta från terrängen, Thomas Carlile. Det betyder att Sverige just nu ligger på medaljplats.

12.50  Knappt tio av  drygt 20 har klarat terrängen felfritt på hinder. Bara Italiens Pietro Roman och Baraduff är inom tiden. Två fall har inträffat med korta mellanrum. Felix Vogg och Onfire var nära mål när olyckan var framme. Onfire gick ner på mulen samtidigt som ryttare for av rakt framåt. Danska Cecilie Eriksens Calvin hakade i ett av hus-hindren och landade på sidan. Båda ryttarna verkar ha klarat sig bra. Vidare information om hästarna saknas just nu.

12.30 Anna Freskgråd och Box Quite, ett av två individuella svenska ekipage, fick en tidig utbrytning på 4C. Just fyrans svåra, tighta linje med hinder A-B-C har orsakat problem för flera ryttare.

”Hon hoppade in bra, men sköt lite framåt och det blev kort ut på C” säger Anna till SVT.
”Hon (Box Qutie) var positiv andra hela banan. Det är skönt att vara i mål, men jag ville givetvis mer”.

Duon verkade dock inte tappa glöden – återstående 26 hinder klippte Anna och Qutie stabilt. Med 24,4 straff för tiden landar de på 96,7 straff efter dressyr och terräng.


Anna och Box Qutie. Arkivbild.

12.20 Ungefär en tredjedel av de hittils 18 startande har kommit i mål felfritt på hinder. Fortfarande bara en inom tiden 10 minuter och Niklas tid tillhör en av de bästa.

11.50 Niklas Lindbäck och Focus Filiocus var först ut för det svenska laget – och vilken start det blev! Spetsade öron, fullt fokus, noggrannt genom alla svårigheter och bra fart på sträckorna där tid kunde tjänas in. Felfritt på hinder och inte mer än 8,4 straff för tiden som var 10,21. Niklas har visat sig vara en utmärkt förstaryttare här på EM – först personbästa i dressyren och nu satte han åter en supersnygg start för det svenska laget.

Niklas och Focus Filiocus. Arkivbild: Roland Thunholm

”Svårt, tekniskt och väldigt halt” sammanfattar Niklas i en intervju med SVT och konstaterar att Focus på grund av underlaget blev tröttare än han brukar.
”Tyvärr blev det lite mycket tidsfel tycker jag, men jag är nöjd att vi är hemma på det här resultatet” säger han vidare och konstaterar att Focus Filiocus är fantastisk.

11.45 Visst går att de att bemästra terrängen helt felfritt: Italiens Pietro Roman och Baraduff lyckades.

11.38 Med en drygt handfull ryttare klara är ingen nära en felfri terräng. De har, precis som förutspått, visat sig vara en tuff bana med tight tid.

Bland de namnkunnigaste ryttarna finns brittiska lagets Oliver Townend som hade två utbrytningar, men ändå är närmast tiden (10 minuter) hittills med sina 10:03.

Spanska lagets Albert Hermoso Farras och Nereo CP stod för dagens första fall som hände vid en miss i ett vattenhinder. Det såg otäckt ut när ryttaren var i vattnet med Nereos hovar otäckt när, men båda två stod upp direkt efteråt vid kanten av vattnet.

11.00 Och där går startskottet för terrängen!

Svenska starttider terräng
Terrängen startar klockan 11.00.
•11.40 Niklas Lindbäck med Focus Filiocus
•12.20 Anna Freskgård med Box Qutie
•13.04 Louise Svensson Jähde med Wieloch’s Utah Sun
•13.56 Malin Josefsson med Allan V
•14.48 Ludwig Svennerstål med Paramount Importance NY STARTTID 15.08
•16.08 Sara Algotsson Ostholt med Reality 39 NY STARTTID 16.08

LEADERBOARD

NY ARTIKEL OM STÄLLNINGEN INFÖR MORGONDAGEN

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden