Träningstips
20 juli 2022 17:50
Ridsportplus

Emma Emanuelsson uppmanar: Kommunicera mera!

ProffstipsetHoppryttaren Emma Emanuelsson råder dig att vara ödmjuk inför kommunikationen med din häst. Här ger hon Ridsports läsare sina bästa tips.

Emma Emanuelsson uppmanar: Kommunicera mera!
Emma Emanuelsson började tävlingskarriären som 6-åring, tog sitt åttonde individuella SM-guld i hoppning vid inomhus-SM i höstas. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– De gånger det går fel i träning och tävling handlar det ofta om bristande kommunikation mellan häst och ryttare.

Det säger Emma Emanuelsson, 36, som hoppade hem sitt första SM-guld som 11-åring.

1. Var tydlig och lyhörd

Var alltid tydlig och lyhörd – hästar är känsliga och kan ha en dålig dag precis som vi. Lyssna av och lär dig. Hästar är i grunden snälla djur som vill vara oss till lags och göra ett bra jobb, så ge dem en chans att göra det. De behöver en ledare och tydliga regler, både vid ridning och hantering.

Ett problem i dagens samhälle är att allt ska gå så fort, vi glömmer bort att vara med här och nu; vi glömmer grunderna, det som är horsemanship.

2. Öva – varje dag

Kommunikation byggs upp över tid, så öva varje dag – i allt du gör med din häst. När du ryktar och visiterar, sadlar på och av, tar ut den i hagen. Forcera inte. Lyssna på hästen så att du kan reagera och agera direkt om något händer.

3. Ta dig tid

Även vid ridning är den största bristen att vi har för bråttom. Jobba längre i skritt om det behövs, vitsen är ju att de hjälper vi ger ska gå igenom. Som jag brukar säga: Om du ska rida, se till att ha tid för det. Du måste ge hästen en ärlig chans.

I dag kan det vara så många faktorer som avgör hur ridpasset går. Du kan ha haft en tuff dag på jobbet, ett svårt prov i skolan etcetera. Om du själv är stressad med tankar på annat håll är det kanske bättre att skritta ut just den dagen. Du behöver inte rida tuffa pass hela tiden.

4. Respektera hästen

Lägg undan mobilen när du håller på med hästen. Det är klart att du kan ha radion på i ridhuset, men sitter du med en podd i lurarna är du inte där din häst är. Och det känner han eller hon.

Min erfarenhet är också att de gånger som ryttare blir arga handlar det ofta om att de har varit otydliga, och vice versa – ryttaren har inte tolkat hästens signaler rätt. Sedan finns det så klart alltid undantag där hästen verkligen har varit fräck.

5. Hoppa nära marken

När det kommer till själva hoppningen behöver det absolut inte vara högt när du tränar kommunikation. Kontakten med hästen skapas ju mellan hindren.

Du kan ha mycket låga hinder eller bommar på marken, småhinder där du tränar på att länga och korta galoppen – fokuserar på hur du tar dig till hindret.

I dag har jag till exempel haft tre räcken längs långsidan, 40-45 centimeter höga med 17,5 meter emellan. Jag red på fem plus fem, fokuserade på att landa och fortsätta i rätt galopp. Sedan kan man experimentera och göra det svårare – klämma in ett språng mer eller mindre, och leka med tempot.

6. Våga växla upp

I markarbetet är det lätt att man blir för kontrollerande och rider i ett för lugnt tempo, hela tiden. Men man måste ju ha ett register i hästen – och kunna behärska det.

Träna på att rida i ett lite högre tempo än normalt, och känn att du kan behålla kontrollen. Den är en härlig känsla när man får uppleva att ”oj, var han så lydig även när det går lite fortare.”

7. Våga vara ödmjuk

Målet är att få hästen med sig, inte mot sig. Stakantura (sto f -12 e Stakkatol-Canturo, uppf Gestüt Lewitz), som jag vann inomhus-SM med, är till exempel väldigt speciell. Hon står högt i blod och är het. Egensinnig. Hon vill gärna ha sista ordet, så för mig gäller det att kontrollera – inte dominera. Jag måste hålla henne i schack, men samtidigt låta henne tro att det är hon som bestämmer. Hon har också ett stort revirtänk, man måste alltid uppmärksamma henne innan man går in i boxen.

Men någonstans är det just det egensinniga som gör topphästarna riktigt bra. De måste ha temperament och egen vilja för att klara de utmaningar vi ställer dem inför. De måste ha en skruv lös, ha ha.

Fakta

Duktiga kommunikatörer

Två bra förebilder är Beezie Madden och Marcus Ehning.

Madden rider lätt, så som amerikaner gör, och är alltid lugn. Hon är duktig på att få hästarna att prestera. Ehning rider så mjukt, det ser ut som att han är ett med sin häst.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden