Sverige
3 juli 2015 11:40

Emmas häst blev påkörd

Emma Csendes var på väg in med sina hästar från hagen när en bil närmade sig i hög fart. Bilisten visade ingen respekt och det slutade med att Emmas ena häst blev påkörd.

Emmas häst blev påkörd
Emma med stoet Anna och det då fem veckor gamla fölet.

För några veckor sedan, dagen före midsommarafton, skulle Emma Csendes ta in sitt sto med föl från hagen. Hagarna ligger utmed en grusväg, som är stallets privata, och det var den Emma och hästarna gick på när en bil kom åkande emot dem i hög hastighet. 

 

– Det första jag tänkte var ”vilken idiot kör så här fort på vår grusväg”. Det är hästar, barn, hundar och katter överallt, säger Emma. 

 

Grusvägen är visserligen väldigt smal, med diken runt om, men på ett ställe går vägen ut lite och Emma och hästarna var bara några meter därifrån. Men bilen fortsatte förbi och närmade sig.

 

– När han inte saktade in där gjorde jag alla handtecken för att få honom att stanna. Jag satte upp handen för att säga stopp och pekade inåt.

 

– När han kommer emot mig är det säkert i 30 kilometer i timmen, och det är en ganska hög fastighet på vår lilla grusväg. Han tvärnitade precis innan han körde in i hästarna, bilen var 30 centimeter från hästarna. 

 

Emmas fölunge trillade bakåt ner i diket. Stoet, som är tränad att gå i all form av trafik, höll sig lugn.

 

– Föraren såg ut att skrika och vifta med armarna och var förbannad. Jag försökte flytta stoet åt sidan, vilket hon gjorde, men det var fortfarande inte tillräckligt. Fölet låg fortfarande i diket.

 

– Sedan händer det som jag tycker är värst, han ställer sig och varvar bilen på stället. Jag kan inte komma på någon annan anledning än att han ville jävlas. Då blev stoet stressad till sist. Hon försökte komma undan, säger Emma.

 

Föraren gasar då förbi Emma och stoet, men får sladd på bilen så att bakdelen av fordonet åker in i Emmas sto, som blir träffad rakt över sidan. Både sto och föl klarade sig utan allvarliga fysiska skador, men fölet är inte lika säker i trafiken och Emma är livrädd att ta in och ut honom till hagen.

 

– Det som gjorde mig mest chockad är att det hände på vår privata väg mellan hagen och stallet. Grusvägen leder ingen annanstans än till vårt stall. Det ska vara den tryggaste platsen att gå på och vi har valt att sätta hagen just efter grusvägen. Det är det som är så himla olyckligt. 

 

– Nu slutade det här ändå relativt bra, både för mig, hästen och fölungen. Men nästa gång kanske det är en unghäst eller ett litet barn, och då kan det gå värre. 

 

Emma ringde polisen, men bilen saknade registreringsplåtar bak och har inte setts till i området efter. Efter olyckan uppmärksammades händelsen i bland annat Expressen, även om Emma hoppades att det skulle användas mer informativt för trafikanter.

 

– Det jag skulle vilja få ut till trafikanter är att ingen hästägare vill chansa, vi vill inte gå på vägen och få vår häst påkörd. Man jävlas inte med bilisterna. Ibland har man inget val, man måste korsa eller gå på en väg. Ingen vill vara i vägen eller störa.

 

– Man måste framför allt förstå att det är levande djur. Hade det varit en älg som stått där hade de varit väldigt försiktiga. Bilförare måste förstå att det egentligen inte är någon skillnad, vi kan inte kontrollera en häst till 100 procent, de är flyktdjur. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden