Fälttävlan
13 september 2015 22:10

Sverige klarade OS-kvalet

Det svenska laget höll ihop och klarade kvalet till OS 2016 på EM i Skottland. "En stor lättnad", säger Sara Algotsson Ostholt. Michael Jung tog individuellt guld och hans Tyskland var överlägset i lagtävlingen.

Sverige klarade OS-kvalet
Sara Algotsson Ostholt och Reality blev bästa svenska ekipage på EM i Blair Castle.

Totalt fanns 42 hästar kvar i startfältet efter att en spansk laghäst, en rysk laghäst och en brittisk individuellt tävlande häst försvann i samband med hästbesiktningen på söndagens morgon. Alla fyra svenska hästar gick igenom. 

Banan hade tolv hinder och 15 språng. 

Sverige låg på femte plats inför hoppningen med tre ekipage kvar i laget. Förspånget till Spanien var 38,2 straff, alltså nio nedslag. 

Louise Svensson Jähde och Viva var i hinder nummer 2 och rev sedan hinder 4. Ryttaren försökte att hålla ihop det så gott hon kunde men kraften och spänsten fanns inte riktigt i hästen som rev ytterligare ett hinder. 
– Hon var lite trött i benen sedan i går. Vi var ute i tolv minuter och galopperade och det är klart att det känns i dag, säger Louise Svensson Jähde. 

Niklas Lindbäck fortsatte att visa kämpartakter med Cendrillon som halkade in i ett hinder och stoppade tidigt i banan. Han klämde sedan runt stoet med tre nedslag. 
– Det blev lite mer spännande än vad som var meningen. Men hon blev osäker vid avprånget. Det var inte den vackraste rundan, jag fick nästan bära runt henne, säger Niklas Lindbäck.

Spaniens lagryttare Cristina Pinedo Sendagorta blev utvägrad på samma hinder där Niklas Lindbäck fick problem. Spanien hade nu bara två lagryttare kvar och är ute ur lagtävlingen där bara fem lag återstår. Det räcker alltså att Anna Nilsson och Sara Algotsson Ostholt fullföljer för att Sverige ska klara sitt OS-kval. 

Flera felfria rundor, bland annat Tysklands individuella Bettina Hoy, Schweiz lagryttare Patrizia Attinger och Spaniens lagryttare Carlos Diaz Fernandez

Snygg avslutning för Hollands Merel Blom med en felfri runda. Danmarks Hanne Wind Ramsgaard avslutar EM med två nedslag och Finlands Elmo Jankari med ett nedslag. 

Anna Nilsson var först ut efter pausen och visade en taggad Luron. Balansen var inte helt perfekt hela tiden med korsgalopp både här och där. Det blev två nedslag. Nu ska Reality ta sig i mål också så är OS-kvalet klart.

Hollands Tim Lips avslutade snyggt för sitt lag med en nolla. Holland slutar på 213,3 straff och ligger nu fyra. 

Frankrikes näst siste lagryttare Mathieu Lemoines Bart L var högt över hindren när han lotsades runt. Men det blev en viktig felfri runda för landet. 

Sara Algotsson Ostholt såg samlad ut när hon red ut på banan med en ordentligt uppbetslad Reality. Ekipagets första nedslag kom i trekombinationen och sedan blev det två nedslag till. Men de tog sig i mål och OS-kvalet är fixat!
– Jag försökte bara att hålla rytmen och undvika att halka. Jag ville bara tugga mig igenom så att vi får vårt kval. Det känns jätte-, jätte, jättebra! Nu ska vi fira. Det är en stor lättnad, säger Sara Algotsson Ostholt. 

Ledande Tyskland har alla sina fyra lagryttare bland de åtta bästa. Dirk Schrade var först ut av dem och gjorde allt rätt. Noll fel för Tyskland. 

I går satte hon en dubbelnolla i terrängen. I hoppningen blev det dock problem som samma hinder som för Lindbäck och ett stopp på för Gemma Tattersalls, som tävlar individuellt för Storbritannien. Brittiska lagets Pippa Funnell visade dock klassen och satte en säker nolla för hemmalaget som ligger kvar på sin silverplats. 

Storbritanniens Kitty King fick publiken att brista ut i stort jubel när hon hoppade felfritt inför drottning Elisabeth och övriga på läktaren. Silvret var säkrat.

En kanonrunda av Frankrikes lagryttare Thibaut Vallette gav noll fel i protokollet och en OS-plats för Frankrike. 

Tysklands Sandra Auffarth fortsatte den tyska sviten med noll fel, vilket säkrade hennes silver. Michael Jung och 8-årige Fischer Takinou slutar på sitt dressyrstraff och tar guld. Brons till Thibaut Vallette. Det är Jungs tredje raka EM-guld på tre olika hästar. 

Tyskland tog guld, Storbritannien silver och Frankrike brons. Sverige blev femma med Sara Algotsson Ostholt som bästa svensk med en 23:e plats. 

Mer information kommer. 

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden