Sportnytt
11 december 2019 10:24

En askungesaga är över – Balagur har somnat in

DressyrHan var den ryska travhästen som blev polishäst och sedan världsstjärna i dressyr. Men nu är sagan slut. Den ryska dressyrhästen Balagur har slutat sina dagar 29 år gammal.

En askungesaga är över – Balagur har somnat in
Alexandra Korelova och Balagur under OS 2008. Foto: Roland Thunholm

Det är Eurodressage som berättar att Balagur slutat sina dagar. Orlovtravaren Balagur (f 1990 e Raskat u Brusnika ue Kolchan – Dok) började sin karriär som travhäst men var inte snabb nog, så han såldes till polisen och blev polishäst i miljonstaden Nizjnij Novgorod, där han 11 år gammal ”upptäcktes” av Elena Petruskova, som tillsammans med Pepel tog OS-silver för Sovjet i München 1972.

Balagur kom till Alexandra Korelova, som då var 24 år gammal, och resten är historia. Vid världscuptävlingarna i Neumünster 2007 får Balagur 10 poäng för sin piaff, och vid OS i Hong Kong 2008 kommer ekipaget sexa.
Balagurs sista tävling var 2009 i samband med EM i Windsor, då han var 19 år gammal. Sedan dess har han levt pensionärsliv hos ägaren Monica Theodorescu i Tyskland, där han också varit läromästare för yngre ryttare. Sista gången han reds var i fredags, 6 december, berättar Eurodressage.

Hans ägare och ryttare var med honom när han somnade in på tisdagen, enligt Eurodressage.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden