Porträtt
22 maj 2014 11:36
Ridsportplus

En lång resa till toppen

My Hahlin är 15 år gammal och drömmer om en framtid som ryttare. Med Moflos Variant, en 10-årig D-ponny, har hon i år slagit sig in i ponnytoppen med dunder och brak. I sommar väntar nya utmaningar för Norrlandsekipaget; Falsterbo Horse Show. En resa på lite drygt 130 mil.

En lång resa till toppen
My Hahlin har gått från klarhet till klarhet tillsammans med Moflos Variant.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästintresset kom från Mys mamma och storasyster som hade hästar. När My var nio år fick hon den första egna ponnyn, en oinriden B-ponny. Att som 9-åring rida in en ponny var både jobbigt och svårt.
– Jag flög av några gånger men det var ändå kul. Man lär sig ganska mycket, berättar My.

My är 15 år gammal. På vardagarna går hon i åttan i en högstadieskola i Vännäs, utanför Umeå. På kvällar och helger upptas Mys tid av hästar och träning. Ponnyn heter Moflos Variant och köptes av familjen när han var tre år gammal. Mys syster red honom i unghästchampionat innan skolan tog för mycket tid och hon slutade rida.
– Vi kunde inte sälja honom då. Han är för fin, berättar My.

Efter som hon var för liten för att rida D-ponny fick Variant stå ett helt år medan My växte till sig. Tolv år gammal tog hon över ponnyn. Sedan dess har det mesta gått spikrakt uppåt. I slutet av första året var de tvåa i Norrlandsmästerskapen. My satte upp högre mål och tränade ännu hårdare. Deras andra år tillsammans kvalade ekipaget till SM.

– Det var i slutet av året och jag hade ingen kür så vi red inte SM. Jag tänkte att det var bättre att vänta ett år.
2013 var ekipaget rankade som nummer 20 över D-ponnyekipage. Att 2014 har börjat ännu bättre är det inget tvivel om. Efter sju tävlingar är de på god väg mot SM och är redan färdigkvalade till Falsterbo Horse Show. I början av maj slog de nytt personligt rekord i FEI lagtävlansprogram med 72,82 procent och har vunnit sju av sina nio starter. De fina resultaten har lyft upp ekipaget till en tredje plats på rankinglistan.

– Förra året slutade jag på 20:e plats och nu ligger jag trea. Jag trodde verkligen inte att det skulle gå så här bra. Det är jätteroligt! Hårdare träning har gett reslutat. Hästen känns bättre än någonsin nu.
My Hahlin har alltid haft en stor dröm; att få rida i landslaget. Med de fina resultat ekipaget har haft i år är en plats i landslaget plötsligt inom rimliga gränser.
– Ja jag drömmer om att bli uttagen nu. Men vi bor så långt uppe i norr. För mig skulle det gå bra men landslagsledningen kanske tycker att det är för långt bort. Men jag skulle gärna vilja rida internationellt.

Det är förstås ingen dans på rosor att tävla nationellt över hela landet och bo långt upp i norr. Det blir många, långa och dyra resor till tävlingar.
– Det är jättedyrt att tävla. Bara när vi for till Gävle gick det på runt 10 000 kronor med boende och allt. Men jag får jättebra stöd av familjen.

Både mamma Elenor och pappa Micke har fått engagera sig i Mys tävlande. I sommar får de engagera sig lite extra när nästa utmaning väntar; start på Falsterbo Horse Show. Resan dit är 130 mil, enkel väg. Ändå ser hela familjen fram emot tävlingen.
– Det kom som en total överraskning att jag kvalade dit. Jag kunde nästan inte säga något, så glad vart jag.
Det blir den längsta resan familjen gjort till en tävling och också det största som My och Variant har deltagit i.

Planerna är att stanna i Skåne i åtta veckor, för att My ska kunna träna och tävla på bästa sätt.
– Jag kanske ska tävla svenskt ponny derby, sen Falsterbo och sen kanske det blir SM. Då känns det rätt onödigt att fara upp hit igen, konstaterar My.

I år blir det kanske en start i ett svenskt mästerskap. Det är såklart vad My hoppas mycket på. Hon är redan på god väg med de höga procent ekipaget presterar. Om formtoppen håller i sig till Falsterbo får tiden utvisa.
– Det ska bli jättekul men det kommer också att vara väldigt nervöst med så stor publik och så stor arena. Han är lite tittig också så han kommer nog vara nervös med all publik och alla prylar.

Ponnyn Variant är lite egensinnig. På träningar är han tjurig för att han inte vill jobba och börjar stegra. När My ska hämta honom i hagen vänder han rumpan till och tänker sparka.
– Men han är fantastiskt. Han har jättebra gångarter, vi får oftast åttor. Galoppen är hans starkaste gångart. På tävling sköter han sig jättebra. Han gillar att tävla väldigt mycket, det är det han älskar.

Målet för Falstebo är redan satt; att rida på över 65 procent. My skyndar sig också och tillägga att de ska ha kul också. Det långsiktiga målet med Variant är ett europeiskt mästerskap. Nästa år fyller My 16 år så det är då eller aldrig.
– Jag drömmer om EM nästa år. Det är sista året jag kan göra det.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden