Hästliv
18 september 2019 13:17
Ridsportplus

Equiterapeuten Lisa Sjöberg: ”Hästens sida är känsligare än vår fingertopp”

FinkänsligtDe allra flesta har säkert hört uttrycket ”skänkeldöd”. Men vad beror det på att hästar, som är så känsliga att de kan känna en fluga landa på kroppen, ibland tycks ha förmågan att ignorera riktigt hårdhänta hjälper?

Equiterapeuten Lisa Sjöberg: ”Hästens sida är känsligare än vår fingertopp”
Hästens känslighet i det område där vi har skänkeln är högre än känsligheten under vår egen fingertopp. Foto: Flamingo Images/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De flesta av oss kommunicerar med våra hästar via beröring och hjälper. När vi sitter och rider tänker vi säkert på att vara mjuka i handen och använda så små hjälper som möjligt, men vad är egentligen små finkänsliga hjälper i hästens mening?

    Lisa Sjöberg arbetar som equiteapeut och har specialiserat sig på rehabridning. Hon menar att vi visserligen vet om att hästen är känslig, men att vi kanske inte inser hur känslig den faktiskt är.
    – Hästens förmåga att känna beröring är mycket mer sofistikerad än vad vi ofta tror. I en studie från 2002 beskriver C A Saslow att hästens känslighet i det område där vi har skänkeln är högre än känsligheten under vår egen fingertopp, säger hon.

    Equiterapeut_lisasjoberg_natalielindholm
    Equiterapeut Lisa Sjöberg Foto: Natalie Lindholm

    Varför går hästen då inte fram när vi klämmer med skänkeln?
    – Det är ganska enkelt. En häst klarar bara av att hantera en viss dos stimuli åt gången och blir det för mycket för den att förstå stänger den av. Våra hästar stänger alltså av oss när vi sätter för mycket press på dem, och här kommer vi in på något som är viktigt att känna till om hästens psykologi och förmåga till inlärning. Det finns en skillnad mellan att lyda på grund av inlärd hjälplöshet och att lyda tack vare möjligheten att förstå vad ryttaren ber om.

    Fakta

    Visste du att…

    … huden består av överhud, läderhud och underhud. Nerverna finns i mellanlagret läderhuden. Där finns även blod- och lymfkärl, bindväv, hårsäckar, talg- och svettkörtlar.

    Kan du förklara det här närmare?
    – Det handlar om skillnaden mellan att få hästen ”att göra som vi säger” och ”att lära sig vad vi menar”. Hästar är oerhört samarbetsvilliga djur och så länge träningen inte sker på bekostnad av deras fysiska eller psykiska välmående är de oftast villiga att vara med på allt vi ber om. Om vi vet att hästen förstår men trots det ändå inte vill svänga höger, beror det alltså oftast på att den antingen har ett fysiskt problem med sin kropp, eller problem att balansera en ryttare som sitter till vänster.
    – En ryttare som då förstärker vänsterskänkeln riskerar att överstimulera sin häst. Resultatet på längre sikt blir en häst som stänger av, alltså blir ”skänkeldöd”.
    – Samma sak kan hända om ryttaren rör sig för mycket i sadeln. Hästen har då så fullt upp med att försöka stabilisera sin last att de andra signalerna ryttaren försöker förmedla inte hörs genom allt brus.
    – Börjar du i det läget förstärka hjälperna ännu mer gör du hästen döv.

    Fakta

    Fakta: Om Lisa Sjöberg

    Namn: Lisa Sjöberg

    Ålder: 39

    Familj: Två barn, sex och nio år

    Bor: Täby

    Häst: 8-åriga welsh coben Boogie Woogie

    Gör: Jobbar som equiterapeut med inriktning på kiropraktik och rörelse-analys. Håller även ridlektioner i rehab- och prehabridning.

    Varför rehabridning: ”Jag kommer från en ganska klassisk hästbakgrund med ridskola och så småningom egen häst. Efter en hel del skador på olika hästar började jag fundera över om hästar verkligen var så sköra eller om det kunde vara ett fall av SBS (skit bakom spakarna), eller fel i handhavandet.”

    Expandera

    Hur märker vi om hästen har stängt av oss?
    – Du kan till exempel upptäcka att din häst är okänslig för hjälperna och kanske till och med för spöet. Att den inte reagerar på saker som normalt skrämmer den. Den undviker ögonkontakt och verkar inte intresserad av omvärlden.

    När Lisa Sjöberg arbetar med hästar som ska rehabiliteras och sättas i gång på ett hållbart sätt är det ett måste att få hästarna att komma ur sitt slutna läge. Faktum är att det ibland är den största utmaningen i hennes arbete.

    – Det kan vara svårt att få hästen att bli intresserad av att samarbeta och börja tänka igen. Men, när den väl kommer ur sin introverta bubbla kan den i stället gå in i en fas där den blir överdrivet vaksam och alert.

    Hur kan man väcka en häst som ”stängt av”?
    – Fundera över vilka krav du ställer på hästen och hur. Analysera varför hästen gör som den gör. Det vanligaste felet vi gör är att vi rör oss för mycket i sadeln, vilket gör det omöjligt för hästen att uppfatta små signaler.
    – Har du hamnat i ett läge där du känner att du behöver öka trycket i hjälperna, kan det vara läge att stanna upp i tävlings– och träningsplanerna och ägna några månader åt att backa tillbaka och lösa grundproblemet.

    Fakta

    Tre tips från equiterapeuten:

    1 Inlärd hjälplöshet är hästens sätt att hantera en situation där den inte vet vad som förväntas av den, och hästen är rädd för bestraffning om den gör fel. Alltså gör den ingenting.

    2 Om din häst är “lat och ovillig”, förstärk inte hjälpen utan tänk efter vad hästen vill säga dig, analysera och lös problemet. Kolla alltid upp om det ligger något fysiskt fel bakom ovilligheten.

    3 Förstärker du hjälpgivningen riskerar du att göra din häst avtrubbad eftersom den antingen inte förstår vad du vill, eller inte kan göra det du ber om på grund av ett fysiskt problem.

     

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden