Blogg
27 maj 2016 10:50

Ett riktigt smart koncept!

I ett nytt inlägg från soliga Kalifornien berättar Louise "Loi" Lindström om ett smart amerikanskt tränarkoncept som ger eleverna väldigt mycket hjälp. Dyrt förstås men kanske billigt i längden?

Jag tänkte dela med mig av ett smart koncept som är väldigt vanligt i USA, men rätt så sällsynt i Sverige.

När jag kom över hit till Kalifornien fick jag nästan direkt ett uppdrag av Mette. Nämligen att ta hand om ett ”eget” ekipage. Stoet i fråga är hos Mette Rosencrantz Dressage på ”Full training”.

Det innebär i praktiken att jag rider henne själv minst en gång i veckan och arbetar igenom henne ordentligt. Med undantag för vilodagen så rider hennes ägare övriga dagar och har då alltid mig på plats. Jag sitter upp först och känner efter hur hästen känns, trimmar henne lite och visar från hästryggen och berättar vad jag gör och varför. Det blir liksom en mini-clinic för hennes ägare fem dagar i veckan.☺

Sen sitter matte upp och vi fortsätter med ett vanligt träningspass. Det här sättet att jobba är så otroligt smart och värdefullt. Det är förstås inte gratis att ha hästen i träning på det här sättet, men om man ser till vilken snabb utveckling ekipaget kan få tillsammans, blir det kanske till och med billigare i längden.

Att man får sin häst riden av en utbildad beridare kan kanske t o m minska veterinärkostnader för t ex förslitningsproblem som kan uppstå av ojämnheter. Dessutom skulle det kanske även kunna vara så att små skavanker kan upptäckas och hanteras innan de utvecklats till skador, ifall någon som har en lite bredare erfarenhet än ägaren regelbundet ser hästen röra sig.

För mig personligen är det förstås oerhört utvecklande att som både beridare och C-tränaraspirant få chansen att använda två av mina ”kompetensben” i kombination på det här sättet.

Här är lite mer fotobevis på mig till häst i här i Topanga. Jag är så lyckligt lottad som har dagliga träningspass med Mette, huvudsakligen med Valenzo (f. 2002, KWPN e. Matterhorn – Havidoff, äg. Mette Rosencrantz och Cory Walkey).

Han är faktiskt inte bara ”Klassens clown” utan bjuder på både piaff, passage och byten i varje. Häromdagen red vi igenom S:t Georges och vi ska snart ge oss på Intermédiaire I.


Valenzo.

Lite hoppning också, under ett dressyrpass förra veckan. Vi gillar allsidig träning ☺


Valenzo igen.

Avslutningsvis lite turistbilder, en från varje ledig måndagseftermiddag.

Hollywood Boulevard – Väntar på en ”Oscar”, utanför Dolby Theatre.


Malibu – Promenerar på stranden och och dricker den bästa apelsinjuicen jag någonsin smakat (har aldrig köpt en apelsinjuice för 8 dollar förut, så kanske inte så konstigt!)

BTW – Nu är äntligen den redigerade och översatta versionen av mitt arbete
”The significance of the double bridle within Swedish Dressage” publicerad!

Ni får väldigt gärna dela och citera, bara ni uppger källa!
Intrycket jag fått är att vi som är aktiva inom sporten måste arbeta med att påverka FEI för att en förändring ska kunna ske. Citatet nedan är en kortfattad förklaring av den situation vi verkar befinna oss i.

”However, the national federations and the the world governing body remain in a status quo in which the national bodies feel they cannot make changes to the rules without FEI consent, and the FEI cannot move without being asked to by the national bodies.” (Horses and People Magazine, 2016).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden