Hästägartips
2 juni 2021 17:13
Ridsportplus

Expertens tips om stängsel

Hästen på beteVi vet nog alla att växter som ligger an på stängslet inte är så bra. Men har du koll på andra fel när det gäller ditt elstängsel?

Expertens tips om stängsel
Experten Anna Olsén berättar om fem vanliga fel med ditt elstängsel. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Knutar på stängslet

    – Det vanligaste felet vi gör är att knyta repet eller bandet i stället för att använda skarvkontakt, säger Anna Olsén.
    – Metalltråden inne i bandet eller repet leder impulserna, och det är inte säkert att metallen får kontakt när du knyter. Ju fler knutar desto sämre kommer det att fungera.

    Därmed inte sagt att hästarna kommer att rymma. Det kan vara så att stängslet inte fungerar alls, men hästarna har varit i kontakt med bra stängsel tidigare och vet att det inte var trevligt. Det är inte ovanligt med inlägg på sociala medier om shetlandsponnyer som sticker ut ur hagen – och det är kanske först då det blir aktuellt att mäta hur staketet fungerar.

    2. Dålig jordning

    – Ett vanligt fel är att jordningen är dålig eller inte fungerar alls. Det ska vara en sluten krets. Impulserna går från aggregatet till elbandet, och när djuret går emot bandet går impulsen genom djuret ner i marken till jordspjuten. Därifrån går impulsen tillbaka till aggregatet. Det är svårt att säga exakt hur mycket jordning som behövs. Du kan ha slagit ner x antal meter jordning, så mycket som krävs enligt aggregatets specifikation, men så är jorden torr och sandig med sämre jordningsförmåga, och då behöver du slå ner fler jordspjut. Det går att mäta jordningsförmågan. Då handlar det om att kortsluta, sätta till exempel ett metallspett längs elrepet och sedan mäta på jordspjuten.

    3. Sluten krets

    – Vi talar ofta om en sluten krets när det gäller elstängsel. En vanlig missuppfattning är att om det ska vara en sluten krets måste hagen vara rund eller fyrkantig. Men en stängsling kan vara bara ett rakt staket och det kan ändå gå el i stängslet. Tänk att den slutna kretsen ska gå från aggregat till tråd till jordspett till aggregat när ett djur går emot tråden, i stället för att den slutna kretsen ska ses ovanifrån. Jag brukar tänka att den slutna kretsen är på höjden i stället för att den är lodrät.

    4. Gamla rep

    – Det är de små metalltrådarna i repet som leder själva impulserna, och när repet blir gammalt kan metalltrådarna ha brutits av. Men inte heller här går det att säga någon exakt siffra på när repet bör bytas ut. Dyrare band har ofta funktioner som gör att de inte töjer sig. För att få reda på hur stängslet fungerar är det bäst att kolla med hjälp av en voltmätare.

    5. Tjocklek ger synlighet

    – Tänk minst elrep vad gäller tjockleken, när det gäller hästar. Repet ska synas med tanke på att hästar är flyktdjur. Elstängsel är mer en psykisk spärr än en fysisk. Vill hästarna spränga hagen så gör de det.
    – Om du ska stängsla en tillfällig hage, använd gärna trästolp, åtminstone i hörnen. Låt inte trådarna hänga. Jag blir lite allergisk när jag ser att det hänger så att hästarna riskerar att fastna.

    Fakta

    Experten

    Bild---anna
    Anna Olsén

    Anna Olsén

    Jobbar på företaget Skandinaviska områdesskydd som har webbshopen Stängselbutiken.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden