Fälttävlan
20 december 2018 10:40

Expertjury ska hitta talanger via ny videoselektering

TalangjaktVia videoselektering ska hästar som är fälttävlanstalanger hittas. Det är målet med en ny idé och i expertjuryn sitter tre namnkunniga proffs.

Expertjury ska hitta talanger via ny videoselektering
Via videoselektering ska unga talanger sållas fram. Foto: Fredrik Jonsving

Swede Horse, Svenska Ridsportförbundets fälttävlanskommitté och SWB står bakom idén där målet är att hitta unga fälttävlanstalanger. Det ska stimulera uppfödare och hästägare att satsa på fälttävlan och första målet i en längre satsning ska vara Breeders Trophy, skriver Swede Horse i ett pressmeddelande

Selekteringen görs på distans. Hästägare skickar in film på hästen och fakta om dess bakgrund. Hästen bedöms av en expertjury bestående av Fredrik Bergendorff, Göran ”Yogi” Breisner och Anne Persson. Om de anser att hästen är en talang för fälttävlan kommer ägaren bland annat att få rekommendation gällande träning och uttagna hästar bjuds in till träning på Flyinge och Strömsholm.

Anmälan till bedömningen är kostnadsfri och öppen från den 10 januari fram till slutet av maj .

”Vi vill med det här projektet försöka hitta fler talanger till fälttävlan. Vi vet att den svenska hopphästen står sig mycket bra i den internationella konkurrensen och vi söker framförallt hoppstammade hästar gärna med fullblodsinslag. I dagens fälttävlan är det mycket viktigt att hästarna är bra hoppare, hinderkloka med bra kapacitet, och har en lätt elastisk galopp”, säger Fredrik Bergendorff, förbundskapten i fälttävlan, i ett pressmeddelande.

Mer detaljer om upplägg och anmälan finns hos Swede Horse.

Yogimvk
Yogi Breisner, mångårig brittisk förbundskapten, sitter i den grupp som bedömer hästarna. Foto: Madeleine von Koch

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden