Avelsnyheter
20 september 2021 19:12
Ridsportplus

Bara tre föl sålda på auktion: ”Vi hoppades på mer”

BudgivningUnder söndagskvällen avslutades onlineauktionen "Helens finest", en auktion där 19 föl valts ut av tyska dressyrryttaren Helen Langehanenberg. Utfallet blev inte vad arrangören hoppats på - endast tre av fölen såldes. "Det var riktigt fina föl, så jag kan inte förstå vad det är som gör att de inte säljs", säger Lovisa Degreef Beselin.

Bara tre föl sålda på auktion: ”Vi hoppades på mer”
Guns'n Roses var ett av de tyska föl som ropades tillbaka av säljaren, då de ansåg att priset var för lågt. Foto: Kiki Beelitz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tre föl sålda av 19 visade, och en toppnotering på 170 000 kronor – det var inte riktigt vad Lovisa Degreef Beselin, som ligger bakom konceptet med utvalda föl till onlineauktion, hade hoppats på.

    Dagen efter auktionen ”Helens finest” är avslutad har hon ännu inte fått alla siffror och statistik, men hon kan konstatera att det var bra trafik på auktionssajten under budgivningens gång.

    – Ja det var många som var inne på sajten, det fanns ett stort gensvar och många registrerade sig för att kunna buda. Däremot kan man säga att budgivningen, i paritet med hur många som var inne, var rätt skral.

    Tre av de 19 fölen som auktionerades ut såldes, resten ropades tillbaka av säljarna.
    – Det var en kollektion av riktigt fina föl, så jag kan inte förstå vad det är som gör att de inte säljs – om det är så att den svenska marknaden inte är riktigt mogen för onlineauktioner. Kanske måste de öva på att buda online, funderar hon.

    Gott om auktioner

    Det pågår ofta auktioner runt om i Europa, och som en följd av coronapandemin är idag onlineauktioner vardagsmat.

    – Men jag tycker ändå att det finns en marknad och utrymme för fler auktioner i Sverige. Kanske handlar det om att man behöver våga börjar buda. De här fölen, som till exempel tyske Guns’n Roses som gick som nummer ett – ett riktigt fint hingstföl – borde ha kommit upp i minst 150-200 000 kronor. Nu ropades han tillbaka istället då priset inte gick upp.

    – Det är för mig en gåta, jag tycker att svenskarna ligger väl framme när det gäller teknologin och att använda sig av den. Men här tycker jag nog att vi ligger ett par steg efter, säger Lovisa Degreef Beselin.

    Svårföljda budgivningar

    Hon ställer sig också frågande till varför inte fler gav sig in i budgivningen.
    – Det vi kunde se var att det var väldigt många besökare inne, och många registrerade, som på en stor travauktion – där har man ju mer rutin av onlineauktioner. Nu hade vi lika många registrerade, men det är som att de mest bara satt och väntade, utan att buda. Jag vet inte varför man registrerar sig om man inte har tänkt att buda eller aktivt delta, det tycker jag är lite underligt. Som besökare ser man alla budgivningar ändå, även utan registrering.

    Budgivningarna har väckt en del intresse även i efterhand, då det i listorna ser ut som att samma budgivare budat över sig själv. På den auktionssida som nu användes finns inte funktionen med reservationspris, vilket innebär ett pris som säljaren är villig att släppa sin häst för.
    – Många säljare la själva bud på sina föl, när priserna inte var på den nivå som de kunde tänka sig att sälja för. Jag jobbar med att kunna införa reservationspris, det hade underlättat mycket, säger Lovisa Degreef Beselin.

    Zotomayor dyrast

    Det blev Zotomayor (f-21 e Majestic Taonga u Zsa Zsa Gabor ue Caprimond, uppf/äg Ronny Kangas) som lockade till sig auktionens högst bud, då han såldes för 170 000 kronor till en svensk köpare.

    Sara Grandin från Ekeby Stuteri hörde till de uppfödare som fick ett föl sålt, då Destiny af Ekeby LVST (sto -21, e Kane u Driva af Ekeby e Zuidenwind) gick för 80 000 kronor. Jewel af Ekeby LVST (sto -21, e Blue Hors Kingston u Jellybean for U e Floricello) valde de att ropa tillbaka.

    Destiny
    Destiny af Ekeby LVST var ett av tre sålda föl på auktionen.

    – Vi fick väl lite lägre pris än vad vi hade tänkt oss, men det är ju en del av charmen med att vara med i en auktion – ibland får man mer än vad man tänkt och ibland lite mindre. Man har väl alltid högre förhoppningar, men det är väldigt mycket onlineauktioner just nu.

    Fördelar med onlineauktioner

    Sara Grandin konstaterar att digitaliseringen gjort att de som uppfödare nu slipper åka längre resor med fölen.
    – Det är jätteskönt att slippa åka ner till Flyinge till exempel, vi har åtta timmar dit och det är en lång resa för fölen – då är det ju bättre så här när de kan vara hemma. Sedan är ju liveauktioner en upplevelse i sig, såklart.

    Även om inte utdelningen blev full pott är hon nöjd med det nya konceptet.
    – Det är en merit att ha fått det här omdömet av Helen Langehanenberg, det är ju mycket värt. Det är kul att det kommer upp fler försäljningsmöjligheter- och kanaler, det uppskattar man som uppfödare, att fölen får synas.

    Samtliga föl på auktionen

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden