Avelsnyheter
18 september 2021 15:42
Ridsportplus

Unik fölauktion signerad OS-ryttaren Helen Langehanenberg

Unik fölauktionEn unik fölauktion där de dressyrstammade fölen har valts ut av ingen mindre än OS-ryttaren Helen Langehanenberg pågår just nu. I topp ligger just nu ett möjligt svenskt hingstämne. Sista budet klubbas på söndag. "Själv tittar jag gärna på ögonen", säger Langehanenberg.

Unik fölauktion signerad OS-ryttaren Helen Langehanenberg
Det svenska hingstfölet Zotomayor ligger just nu i budgivningstoppen. Foto: My Häger

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dressyrtränaren och svårklassryttaren Lovisa Degreef Beselin driver Equestrian Academy och står bakom clinics med stjärnor som Isabell Werth och Ingrid Klimke. I slutet av förra året lanserade hon Equestrian Academy Online Auctions, med allt från ridskolor till elitryttare som målgrupp.

    Nu har Lovisa Degreef Beselin även sjösatt auktionskonceptet ”Helens finest”, där den tyska OS-ryttaren Helen Langehanenberg har valt ut 19 dressyrstammade föl från Tyskland och Sverige. Fölauktionen är online just nu med slutbudgivning på söndag. Det är första gången som Helen Langehanenberg gör något liknande och hon är exalterad.
    – Det är väldigt många fina föl och jag gillar verkligen kollektionen. Det är olika typer av föl, och alla är av väldigt fin typ och rör sig fantastiskt bra, säger hon.

    – Det finns även några hingstämnen för framtiden, baserat på uttrycket och på hur de ser ut i kroppen. Sedan vet man aldrig, men där finns några riktigt intressanta föl.

    Helen Langehanenberg ser ingen skillnad mellan de tyska och svenska fölen, alla är av hög kvalitet. Däremot har hon fått upp ögonen för vissa ”nya” fadershingstar.
    – Vissa föl har fäder som jag inte kände till sedan innan. I slutändan är dock hästens temperament och inställning det allra viktigaste. Men för mig har det varit en ögonöppnare att se något nytt med lite nya linjer.

    Photo-2021-09-18-15-12-54
    Zotomayor är ett av de hetaste fölen, sett till budgivningen. Foto: My Häger
    Photo-2021-09-18-15-13-13
    Uttrycket är viktigt, menar Helen Langehanenberg. Här är återigen Zotomayor. Foto: My Häger

    Hur mycket potential går det att uppfatta hos ett föl?
    – Det finns förstås aldrig några garantier, men du kan se ganska mycket av vad du får i framtiden. Jag har sett väldigt bra föl tidigare som också blivit väldigt bra efteråt.
    – Du kan se om de är korrekt byggda. Du kan också se hur bakbenen rör sig och om de rör sig igenom kroppen. Själv tittar jag gärna på ögonen – och om de är intresserade av det som händer runt omkring men ändå kan slappna av. Om du försöker läsa dem kan du lära dig mycket.

    Har du någon favorit?
    – Jag har flera favoriter. Tre eller fyra av dem är enastående och några jag skulle köpa utan att tveka. Tyvärr kan jag inte samla på föl, jag har själv avelsston hemma och behöver sälja av lite innan jag köper nytt. Men det är några riktigt intressanta föl som verkligen har fått mig att fundera på om jag ändå inte skulle slå till på ett föl.

    Varför köper du föl?
    – Dels är det billigare än att köpa en lovande 3- eller 4-åring, dels handlar det om chansen att få se dem växa upp och utvecklas från start. Att få lära känna dem som små och sedan få vara med på hela resan – det är en stor lycka för mig.

    ”Gäller att stå i startgroparna”

    Lovisa Degreef Beselin berättar att åtta av fölen är tyska medan resten är svenska. I skrivande stund ligger det svenska hingstfölet Zotomayor (f-21 e Majestic Taonga u Zsa Zsa Gabor ue Caprimond) i budgivningstoppen. För den intresserade kan det nämnas att morfadern Caprimond är far till Atterupgaards Cassidy som haft stora framgångar med Cathrine Dufour.

    Ett stoföl att hålla ögonen på är For Dreams (f-21 e Moreno-For Romance I-Rousseau) som var uttagen till elitauktionen i Tyskland, men där säljaren valde ”Helens finest” istället.

    Det är svårt att säga så mycket om budgivningen i nuläget, menar Lovisa Degreef Beselin.
    – Det rullar på, men det är när klockan tickar ner som det blir spännande på riktigt. Då gäller det att stå i startgroparna om man vill buda hem ett fint föl.

    Budgivningen övergår nämligen i det som kallas ”bidup” från och med klockan 18.00 på söndagen. Det innebär att klockan räknar ner i två minuter – om ett nytt bud läggs innan nedräkningen är klar förlängs tiden i ytterligare två minuter. Så håller det sedan på tills det sista budet är lagt.

    Varje häst har dessutom en unik start- och sluttid, så att man ska kunna buda på flera föl. Nummer 1 på listan går ut klockan 18.00, därefter följer nummer två klockan 18.04 och så fortsätter budgivningen på respektive föl ändra fram till nummer 19.

    Lovisa Degreef Beselin utesluter inte att det även kan komma en liknande fölauktion med särskilt utvalda hoppstammade föl.
    – Jag har samtal med tyska världsryttare och tanken är att ha en ryttare kopplad till auktionen. De tycker att det är väldigt intressant med föl och stammar.

    Equestrian Academy arrangerar auktionen som går på travera.nu.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden