Avelsnyheter
16 mars 2020 21:17

Få deltagare diskuterade hingstselektion på SWB-möte

MedlemsresponsEtt knappt 30-tal personer sökte sig till SWB:s medlems- och fullmäktigemöte i Linköping i helgen där det nya förslaget till hingstselektering stod högst på agendan.

Få deltagare diskuterade hingstselektion på SWB-möte
SWB:s framtida hingstselektering var en punkt på helgens möte och nu fortsätter jobbet med att bland annat titta på poänggränser. Foto: Roland Thunholm

Avelsledare Emma Thorén Hellsten, som deltog via telefon, gick igenom förslaget till ny hingstselektion för mötesdeltagarna och det fick ett positivt mottagande.
– I princip alla remissvar vi har fått in har också varit positiva, säger styrelseledamot Gustaf Johansson.
– Det var någon som var orolig över att det skulle leda till långsammare avelsframsteg.

Förslaget är ute på remiss fram till den 20 mars och är inte hugget i sten.
– Det är ett förslag och vi ska jobba vidare på det,  men det var viktigt att se om det mötte stort motstånd eller om vi är på rätt väg. Och det var bara positiva tongångar på mötet. Det enda som framfördes var önskemålet om att vårt bruksprov ska godkännas av andra förbund, men det är inget som vi kan bestämma.

– Eventuellt kan vi få köpa in oss på Dansk Varmblods 14-dagarstest, men det garanterar inte att andra förbund godkänner hingstar från SWB. Många tror att om vi bara kopierar ett annat förbunds bruksprov rakt av blir det godkänt, men så fungerar det inte.

En annan synpunkt var att om hingstarna ska gå den andra fasen under Breedersveckorna på hösten kan de inte delta i Breeders.
– Och det vill vi ju att de gör så det ska vi bland annat titta på hur vi kan lösa i det fortsatta arbetet med förslaget, säger Gustaf Johansson.

Här kan du läsa förslaget till ny hingstselektion inom SWB.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden