Avelsnyheter
14 februari 2020 20:08
Ridsportplus

SWB föreslår helt ny hingstselektering i två steg

NydaningDagens bruksprov kan snart vara historia. Avelsförbundet SWB föreslår att bruksprovet delas in i två faser, ett på våren och ett på hösten, och att hingstarna ska godkännas genom ett nytt graderingssystem.

SWB föreslår helt ny hingstselektering i två steg
Ska bruksprovet i dess nuvarande form bli historia? SWB vill nu ha respons på ett helt nytt upplägg. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SWB:s nya förslag, som släpptes på fredagen, ger stoägarna större frihet att göra egna val och ställer lägre krav på hingstar som får användas i SWB-aveln. Däremot vill förbundet inte tumma på härstamnings- och hälsokraven som finns i dag.

Det nya graderingssystemet vid bruksprovet skulle enligt förslaget kunna bli ”ej accepterad”, ”accepterad” och ”rekommenderad”. Kraven för att bli accepterad sänks men avkommorna ska ändå kunna registreras med gröna papper, alltså i Grundstambok avdelning I.

Vill ha respons

Men innan SWB går vidare vill förbundet veta vad medlemmar och samarbetspartners tycker. För att ta nästa steg och ta fram poänggränser, poängkategorier, hinderhöjder/banor, visningsprogram och så vidare vill förbundet känna ett stöd för nyordningen.

SWB har undersökt möjligheten till en obligatorisk förselektion men samtliga varianter på det visade att det skulle bli en ekonomisk förlust. Dessutom skulle det sannolikt minska antalet deltagande hingstar i bruksprovet, vilket i sin tur skulle göra det svårt att få bruksprovet att gå runt ekonomiskt.

I stället föreslås att SWB arbetar vidare med att utveckla konceptet med rådgivande bedömning för unga hingstar.

Öppnare om avvikelser

När det gäller hälsokraven föreslår SWB att ”avvikelser med känd eller potentiell ärftlighet, men som ändå inte är diskvalificerande för godkännande, bör publiceras i större utsträckning än vad som görs i dag. Gäller t ex hovstatus.”
Alla hingstar som genomför SWB:s bruksprov och som uppfyller hälsokraven och inte har några extrema avvikelser avseende exteriör och prestation ska enligt förslaget få möjlighet att lösa betäckningslicens och lämna avkommor med gröna papper i SWB.

Så här ser förslaget för ett bruksprov uppdelat i två faser ut:

Fas I

Fas I går tidig vår, förslagsvis vecka 9. Denna del ska omfatta fyra dagar och hingstarna går enbart under egen ryttare. Det ska inte vara någon uttalad publik tillställning, men åskådare ska inte förbjudas. Under Fas I arbetar domarteamen delvis parallellt för att effektivisera bedömningen. En 3-årig hingst som genomför Fas I med godkänt resultat får som nu betäcka i två säsonger, innan den måste komma åter för att avsluta sin prövning med Fas II. 4-åriga och äldre hingstar som genomför fas I med godkänt resultat får betäcka samma år och måste därefter avsluta sin prövning med Fas II för att få fortsatt betäckningstillstånd.

Förslag provupplägg Fas I

Dag 1: Veterinär bedömning parallellt med gångartsbedömning eller hoppbedömning för samtliga hingstar.

Dag 2: Exteriör bedömning parallellt med hoppning eller gångartsbedömning för samtliga hingstar. 2 ridhus behövs.

Dag 3: Ytterligare bedömning en av disciplinerna. Hela nämnden närvarar vid bedömningen. Vilodag för de hingstar vars disciplin inte bedöms.

Dag 4: Ytterligare bedömning i en av disciplinerna. Hela nämnden närvarar vid bedömningen. Vilodag/hemgång för de hingstar vars disciplin inte bedöms.

Fas II

Fas II går på hösten – i samband med SWB Equestrian Weeks. Det genomförs i form av ett disciplinspecifikt ”sportprov” över tre dagar och upplägget föreslås likna de tyska sportproven för hingstar.

Förslag provupplägg fas II

Dag 1: rids hingsten av egen ryttare inför nämnden eller stewards. Inga betyg ges.
Dag 2: rids hingsten av egen ryttare inför nämnden. Betyg ges.
Dag 3: rids hingsten av en testryttare inför nämnden. Betygs ges. Slutbetyg räknas ut och meddelas.

Knappast billigare

Hopprovet går under SWB Equestrian Weeks hoppvecka och dressyrprovet under SWB Equestrian Weeks dressyrvecka. Under fas II döms hingstarna enbart av avelsvärderingsnämndens hoppdomare under hoppveckan och av gångarts/dressyrdomarna under dressyrveckan.

Det nya förslaget innebär inte att provet blir billigare för hingstägarna, kanske tvärtom eftersom fas I blir en dag längre. Dessutom är kostnaden beräknad på det 50-tal hingstar som kom till prov 2019, i år är endast 28 hingstar anmälda enligt TDB.
SWB har gjort en ordentlig konsekvensanalys av sitt förslag.

Här kan du läsa remissen om ny hingstselektering

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden