Avelsnyheter
14 november 2019 11:27

Bruksprovet flyttar – lägre avgift för hingstägarna

FlyttdagsEn önskan om att placera bruksprovet lite längre norrut än i Skåne, ett lägre pris och en passande anläggning - det gjorde att SWB tog beslutet att flytta bruksprovet 2020 från Flyinge till Grevagården utanför Skövde.

Bruksprovet flyttar – lägre avgift för hingstägarna
Nu är det dags för nya marker för bruksprovet, som flyttar från Flyinge. Här ses Årets bruksprovsvinnare, Balstakko 1368. Foto: Yvonne Karlsson

Sedan mitten av 1970-talet har det arrangerats bruksprov på Flyinge, men nu väntar nya tider då premieringen flyttar till Västergötland.
– Det ska bli spännande, det finns nog folk i hela landet som kommer att uppskatta det, men även några som kommer att bli besvikna över att bruksprovet flyttar, konstaterar Helen Uddefors, VD för SWB.

Bruksprovet 2020 blir ett testår, för att se om Grevagården blir en permanent plats för evenemanget.
– Vi får utvärdera efter bruksprovet, men det känns tryggt att Grevagården har vana av att arrangera bruksprov för andra raser. Anläggningen tror jag blir jättebra för de unga hingstarna – Flyinge kan de bli lite mer påverkade av, det är ju en riktig arena. Visst, man tappar traditionen och historien från Flyinge, men jag tror att det är många saker som kan bli bättre för bruksprovets utförande, säger Helen Uddefors.

Lägre prislapp

Anledningen till att en eventuell flytt togs upp var enligt SWB att Flyinge aviserade försämrade villkor jämfört med tidigare, samt en önskan att flytta bruksprovet lite längre norrut. SWB tog kontakt med alternativa anläggningar utanför Skåne, och bestämde sig till slut för Grevagården utanför Skövde – en anläggning med tre ridhus, två utebanor, ryttarhotell och 200 fasta boxar.
– Grevagården har en mycket lämplig infrastruktur för bruksprovet och kunde dessutom presentera en lägre prislapp, säger Helen Uddefors.

Eftersom bruksprovet blir billigare att arrangera kommer SWB att sänka avgiften för hingstarna till bruksprovet 2020.
– Vi vet ännu inte hur mycket vi kan sänka avgiften, vi håller på och räknar på det. Men det är ett led i att pressa priserna, istället för att behöva höja avgiften kan vi nu sänka den något. Det blir ingen gigantisk sänkning, men vi hoppas att det kan locka fler anmälda hingstar, avslutar Helen Uddefors.

Bruksprovet 2020 arrangeras under vecka 9.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från bruksprovet 2020 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden