Avelsnyheter
1 mars 2020 20:21
Ridsportplus

AVN tycker till: ”Väl förberedda hingstar”

Bruksprovet 2020Väl förberedda hingstar som kan tillföra något till SWB-aveln och ett riktigt bra arrangemang. SWB:s avelsvärderingsnämnd, AVN, summerar bruksprovsveckan på Grevagården. "Det känns som om hingstägarna har gjort en bra selektering hemma," säger nämndens Christina Olsson.

AVN tycker till: ”Väl förberedda hingstar”
Avelsvärderingsnämnden granskade de direktkvalificerade hingstarna, mitt i bilden Christina Olsson. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det nyss avslutade bruksprovet på Grevagården hade ett litet startfält. Men bland ledamöterna i AVN verkar den allmänna uppfattningen vara att kvalitén på hingstarna var hög.

De har verkligen tagit hand om allt på bästa sätt. Att det blev snö och kallt kunde de inte göra något åt. AVN:s Bo Jenå om arrangemanget på Grevagården.

– Hingstarna var väl förberedda i år. Förra året kunde vi till exempel se att det var flera som inte hade energi kvar sista dagen, säger Bo Jenå, förbundskapten för svenska dressyrlandslaget och AVN:s huvuddomare för gångarter.

– Vi ska ju se hästarna ridas som unga hästar utan för mycket press och det fick vi göra i år, säger tyska Hella Kuntz, sportrepresentant gångarter.

– Det känns som om hingstägarna har gjort en bra selektering hemma, säger nämndens Christina Olsson.

”En bra typ”

När det gäller bruksprovsvinnaren i dressyr, Fortnite (OLD f 2016 e For Romance I u Donna Salina e Don Schufro-Sandro Hit, uppfödare Gestüt Lewitz, ägare Lövsta Stuteri AB) har han mängder med fina ord att säga:
– Han har en bra typ, han är självbärig och jag tror definitivt att det är en häst för sporten också, säger Bo Jenå.

– Det är också en variation i blodslinjerna på de godkända hingstarna som är bra, säger Hella Kuntz.

Mikaelnordin
Mikael Nolin, huvuddomare i hoppning. Foto: Roland Thunholm

– Vi har många olika typer av ston i Sverige så vi behöver olika typer av hingstar, säger Christina Olsson och betonar att det nämnden tittar på är inte hingstarnas eventuella framtid i sporten utan vad de kan tillföra aveln.

Tajt i toppen

Mikael Nolin, AVN:s huvuddomare hoppning, avslöjade att det var en tajt fajt vem skulle bli bruksprovsvinnare i hoppning, innan Enelzkey SR (AES f 2016 e Eldorado van de Zeshoek u Penelza Z e Papillon Rouge-Alme Z, uppfödare ZG Erik och Marie-Jose Sleutels, ägare Lövsta Stuteri AB och Stal Roshoeve NV) korades.
– Det var väldigt jämnt, säger han och fortsätter med att han tror att bruksprovsvinnaren i hoppning passar SWB-stona.
– Det är en komplett hingst med ett eget driv framåt som de behöver ha. Och han kan nog tillföra scope i de svenska stona.

Holländske Pieter Kersten, AVNS:s sportrepresentant i hoppning, berömde bruksprovets startfält i sin helhet.
– De var ”easy-going”, nästan alla bytte enkelt och naturligt, säger han.

Beröm till testryttarna

När det gällde testryttarnas jobb tyckte nämnden att de fick se det de ville.
– Testryttarna i hoppning kompletterade varandra väldigt bra, säger Mikael Nolin som ofta sågs gå fram och prata med testryttarna under provet.
– Ja, vi ber till exempel om saker som att de ska rida mot en oxer utan att lägga på så mycket ben för att vi vill se hur hästen tar det, säger han.

En intressant iakttagelse var att ingen hingst har drabbats av hudutslag under årets test, något som har varit vanligt tidigare.

Bra arrangemang

Nämnden tyckte också att Grevagården har fungerat bra som plats för bruksprovet och att det handlar om med beröm godkänt som arrangemang – något som hingstägare och ryttare generellt verkade hålla med om.
– De har verkligen tagit hand om allt på bästa sätt. Att det blev snö och kallt kunde de inte göra något åt, säger Bo Jenå.

SWB:s samlade information om bruksprovet
Startlistor och resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från bruksprovet 2020 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden