Avelsnyheter
29 februari 2020 10:45

Därför väljer Cujos ägare att fortsätta trots AVN:s avrådan

Bruksprovet 2020När prestationshingsten Cujo inte rekommenderades att gå vidare till fas två under det pågående bruksprovet på Grevagården blev teamet kring honom förvånade. "Vi begärde ett kvartssamtal med avelsvärderingsnämnden," säger hingstens ryttare och ägare Max Sillfors. Läs varför de valde att fortsätta efter kvartssamtalet.

Därför väljer Cujos ägare att fortsätta trots AVN:s avrådan
Max Sillfors visar 15-årige hopphingsten Cujo. Foto: Pernilla Hägg

När Cujo (WESTF f 2005 e Cayetano L u Fevienna e Friedenstraum I-Democraat, uppfödare Bernhard Mersch, ägare Max Sillfors) tillhörde den grupp hingstar som inte rekommenderades att fortsätta bruksprovet blev teamet kring honom förvånade.

Det visade sig att de inte hade all information om hans resultat. Mariêle Sillfors om AVN.

– Vi blev väldigt förvånade. Han fick fina omdömen på besiktningen och är redan godkänd i tre förbund, säger  Mariêle Sillfors som äger hingsten.

Cujo har ett-sto-licens sedan tidigare och anledningen till att ägarna ville göra bruksprovet var för att förenkla för stoägarna.
– Det är ju besvärligare med ett-sto-licens, fortsätter Mariêle Sillfors.

Utbildande

En bidragande orsak till valet att göra ett bruksprov är också att det är utbildande för hingstens delägare och ryttare – Mariêle Sillfors 18-årige son Max Sillfors – att göra ett bruksprov.

Ägarna plockade fram hingstens tävlingsresultat och begärde sedan ett kvartssamtal med avelsvärderingsnämnden, AVN.

– När vi kom in till nämnden sa de att de inte tyckte att Cujos resultat räckte för att bli godkänd som prestationshingst. Då visade det sig att de inte hade all information om hans resultat, säger Mariêle Sillfors.

1,60-placering

Det handlar bland annat om en andraplacering i trestjärnig 1,60-hoppning och flera 1,50-placeringar. Han tävlar nu upp till 1,40 med Max Sillfors.

Efter en stunds överläggning kallade AVN till sig Mariêle Sillfors igen och nu såg de lite annorlunda på hingstens prestationer.
– De kan ju inte garantera något men de var mer positivt inställda. De visste inte heller att hans mamma dog som 6-åring och bara hann få tre föl. Så vi valde att stanna kvar och genomföra provet.

Testridning

Detta innebär bland annat att Cujo ska testridas på lördagens eftermiddag.
– Det ska bli kul att se någon annan hoppa honom. Vi har inte gjort det innan, säger Max Sillfors.

Testridningen för hopphästarna börjar 13.00. Det är Dave Maarse från Holland och danska Jennifer Fogh Pedersen som testrider hopphingstarna.

SWB:s samlade information om bruksprovet
Startlistor och resultat
Regler – SWB:s bruksprov
Arrangörens webbplats

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från bruksprovet 2020 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden