Bruksprovet 2020Hur lyckas man köpa en halvbror till den framgångsrika svårklass- och Elitpremierade avelshingsten Blue Hors Don Olymbrio? Ta en nypa tur blandat med skicklighet så har du receptet. Här berättar familjen Runesson vid Gränsbo Stuteri hur de hittade sin nygodkände hingst.
Så hittade Gränsbo nygodkände King Olymbrio L
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Familjen Runesson, Gränsbo stuteri, brukar alltid åka till KWPN:s förbesiktning för att titta efter spännande hingstar och för att det är ett bra tillfälle att se många avkommor efter en och samma hingst.
Det är den bästa häst vi har haft i stallet. Gränsbo Stuteris Rose Mathisen om King Olymbrio L.
Nu såg de en brun hingst med en mjölkvit nos som kom in och liksom kröp ihop inför nämnden. Välstammad som få men vad Runessons inte visste var att han ryckt upp ett bakben på visningen på hård mark tidigare, och nämnden kastade mer eller mindre ut honom med huvudet före.
Per Runesson var inte sen att följa efter.
– Jag sprang efter till stallet och frågade om den var till salu och ja, jo, det var den. Då vill vi se den longerad i morgon, sa Per och säljare och spekulant var överens.
Först på bollen
Och tur var väl det, för efter Per kom 15 andra hugade spekulanter, men hingstens uppfödare, tillika fadern Geniaals uppfödare, Jan Lamers, stod vid sitt ord och sa till Per att du var först.
Därmed försvann prutläget för Runessons, men de var först på bollen – och de slog till.
– Men utan delägarna Lena Karinen och Per Enqvist hade vi aldrig kunnat köpa honom, säger Mia Runesson Bergqvist.
– Och det var inget fel på honom, konstaterar Per Runesson.
King Olymbrio L har en mer känd halvbror i Blue Hors avelshingst Don Olymbrio, Elit i Danmark redan vid nio års ålder och som lämnade tre premiehingstar ur sin första årgång. Även i sporten har Don Olymbrio varit framgångsrik. Han debuterade i Grand Prix om 9-åring med 73,6 procent i GPS i Hagen.
”Helt underbar”
Hemma på Gränsbo är det Mia Runesson Bergqvist som ridit och utbildat ”Kingen” som han kallas, och som är fem år i år.
– Han är helt underbar, så framåt och känslig. Jag tränar ju hos Helgstrand och han har försökt övertala oss att sälja honom, men det är tvärt nej. Honom säljer vi inte, säger Mia och får medhåll av Rose Mathisen.
– Det är den bästa häst vi har haft i stallet, säger hon och ler stort.
Men
För bara ett par veckor sedan köpte Andreas Helgstrand i stället King Olymbrio L:s pappa Geniaal e Vivaldi-Biotop som tävlingshäst till sin son Alexander Helgstrand.
– Och så vill han väl göra egna hästar som Kingen, skrattar Mia.
Blev godkänd
– Men Kingen stannar hos mig. Även om vi skulle sälja och få en massa pengar för honom skulle ju de ändå gå till att försöka hitta något annat lika bra och så skulle jag få börja om från början. Nu är han och jag på väg och jag är ganska säker på att han har vad som krävs för Grand Prix, säger Mia om hingsten som tilltalade både AVN och testryttare så mycket att han fick återvända till Skåne med ett godkännande för avel i bagaget.
SWB:s samlade information om bruksprovet
Startlistor och resultat
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på