Avelsnyheter
5 februari 2020 16:57

Kändishingst till magert bruksprov

Bruksprovet 2020Ordinarie anmälan till Bruksprovet har precis stängt och startfältet ser fattigt ut. Inte ens 30 starter står som anmälda i TDB. "Det är fler på väg in", säger Ulrica Holst på SWB. Bland annat återvänder en kändishingst för att bedömas igen.

Kändishingst till magert bruksprov
Supertalangen Thelma Hästak är mamma till York Hästak som är anmäld till årets bruksprov. Här med André Brandt i sadeln. Foto: Roland Thunholm

Ordinarie anmälan till bruksprovet gick ut klockan 18 den 4 februari. Då var det 22 starter, under onsdagen har det ökat till 27, att jämföra mot förra årets 42 anmälda.
– Det är fler på väg in, bland annat lite 3-åringar och eventuellt någon fullblodshingst. Några väntar på att få svenskt registreringsnummer också, sa Ulrica Holst på SWB på onsdagmorgonen.

Att folk tänker efter en extra gång kan bero på många saker, tror hon. En anledning kan vara att det är svårt att få hingstkalkylen att gå ihop.
– Det måste vara ekonomiskt försvarbart att ha en godkänd hingst – och idag är det stor konkurrens i och med att marknaden är så öppen som den är. Vissa kanske väljer att visa i Tyskland i stället, där man har gjort om så att i princip alla som genomför proven blir godkända. Och så kan man få ett sto-licens i Sverige.

– I den bästa av världar landar vi kanske på 35 starter, men man vet aldrig, säger Ulrica Holst.

En hingst som inte syns i startfältet, eftersom den anmäls från utlandet, är återvändande Casall-sonen C-Future 1370 som ägs av Evi Bengtsson, fru till Rolf-Göran Bengtsson.

2018 fick han 8,5 poäng vardera på löshoppning, teknik och förmåga samt temperament och utvecklingsbart med följande omdöme:
”God rytm, balans och framåtbjudning. Taxerar säkert. God ryggverkan, benteknik bak och spänst. Samarbetsvillig med gott förtroende. Orädd och sansad. Gör det lätt, hoppar likadant. Kvick i reaktionerna.”

Regler för att lösa ett sto-licens

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från bruksprovet 2020 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden