Avelsnyheter
28 februari 2020 13:21
Ridsportplus

Hingstägaren om kvartssamtalet: ”Så nervöst”

Bruksprovet 2020Fredagen på bruksprovet började nervöst för Caroline Johansson. Hon var kallad till kvartssamtal med avelsvärderingsnämnden för att diskutera sin uppfödning Coventry Moons eventuella fortsättning i provet. "Jag hade ingen aning om vad de skulle säga," säger Caroline Johansson som tog beslut om hennes hingst skulle fullfölja eller inte direkt efter samtalet.

Hingstägaren om kvartssamtalet: ”Så nervöst”
Caroline Johansson gör sitt första bruksprov och blev kallad till kvartsamtal gällande sin Coventry Moon och hans eventuella fortsättning i bruksprovet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Som reglementet lyder rekommenderar avelsvärderingsnämnden, AVN, hingstar att gå vidare till fas II eller avbryta provet när fas I är genomförd under provets första tre dagar.

Det var enbart en positiv upplevelse. Det kändes mer som om ett feedbacksamtal. Caroline Johansson om kvartssamtalet.

Men det finns också mellanläget – kvartssamtal – ett frivilligt rådgivande samtal mellan AVN och hingstägare eller dennes representanter. Ett sådant gick bruksprovsdebutanten Caroline Johansson på under fredagens förmiddag.
– Det var så nervöst. Jag hade ingen aning om vad de skulle säga eller hur ett sådant samtal skulle gå till, säger hon.

Samtalet gällde hennes egen uppfödning Coventry Moon (SWB f 2016 e Coventry u Sally Moon e Quite Easy-Lucky Light) som hon både äger och rider på bruksprovet.
– Det är väldigt mycket känslor för mig kopplade till honom, säger Caroline Johansson som är hästföretagare, tränare, banbyggare och hästutbildare med sin bas i Västra Frölunda.

Mamman skadades

Hingstens mamma Sally Moon (SWB f 2003, e Quite Easy-Lucky Light) var Caroline Johanssons första egna uppfödning och hon blev smått berömd när hon hade två av sina avkommor i samma championat i Falsterbo 2016.

Sally Moon hade fina framgångar som unghäst själv och var bland annat aktuell för UVM när hon skar av sig yttre böjsenan på betet som 5-åring. Det var inte ens säkert att hon skulle överleva – men det gjorde hon. När hon verkade må bättre togs beslutet att sätta henne i avelsboxen.

Nu har hon fått sju levande föl. Två av dem, Baltimore-avkommorna Winning Moon (sto f 2010) och Bell Amie Moon (sto f 2011) möttes alltså i Falsterbo. Detta var tekniskt möjligt då Winning Moon gick som fölsto.

– Det blev en solskenshistoria av Sallys öde till slut. Hon är fortfarande pigg och kry. Hon är inte dräktig i år men ska betäckas, säger Caroline Johansson.

På Grevagården fick Coventry Moon omdömet ”galoppen är trevlig med bra rytm, han kan både öka och minska. Traven är taktmässig men vi skulle önska mer arbete över ryggen där. Skritten är stundtals bra även om han kunde marschera på lite till” när det gällde sina gångarter på bruksprovet under torsdagen.

”Accepterade uppgiften”

Om hopptestet på onsdagen sa AVN att ”han var lite spänd när han kom in men mjuknade upp. Han accepterade uppgiften på ett bra sätt med god bjudning. Han har ett bra avstamp och hoppar bra genom kroppen. Dock när han kommer nära hindren skulle vi vilja se mer av det att han hoppar igenom då också”.

Coventrymoon3_carolinejohanansson3_rt
Coventry Moon och Caroline Johansson under torsdagens gångartsprov på bruksprovet. Foto: Roland Thunholm
Coventry-moon-8884
Coventry Moon. Foto: Pernilla Hägg

Caroline Johansson upplever också att hennes hingst har varit mer spänd och piggare än vad han brukar vara under dagarna på Grevagården.
– Han brukar inte vara så här. Hemma kallas han Skalman för han följer verkligen sin mat- och sovklocka.

Positiv upplevelse

Fredagens kvartssamtal blev dock en positiv upplevelse för Caroline Johansson.
– Det var enbart en positiv upplevelse. Det kändes mer som om ett feedbacksamtal. De sa att de tycker om hans exteriör, gångarter och hoppning, säger hon.

Hon fick också med sig en hel del råd om fortsättningen.
– De sa att ville se mig spänna bågen lite till, att de ville se lite mer av honom.

Caroline Johansson tvekar inte att fortsätta bruksprovet med sin häst och visa vad han kan.
– Även om jag har visat många unghästar är detta mitt första bruksprov och det är lite annorlunda. Men det är klart att jag vill fortsätta.

Ser fram mot testridningen

Det är en sak hon ser fram mot särskilt mycket:
– Testridningen på lördag. Jag tycker att han har en grym ridbarhet, hoppas testryttarna tycker det också.

Det är Dave Maarse, Holland och Jennifer Fogh Pedersen, Danmark, som testrider de 4-åriga hopphingstarna i morgon, lördag.
– Oavsett utgång för Coventry på bruksprovet ska det bli så roligt att se dem rida honom.

SWB:s samlade information om årets bruksprov

Start- och resultatlistor

Regler, SWB:s bruksprov

Arrangörens webbplats

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från bruksprovet 2020 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden