Avelsnyheter
1 mars 2020 11:01
Ridsportplus

Sista chansen för hopphingstarna – så gick det

Bruksprovet 2020Bruksprovet är över för 4- och 5-åringarna samt prestationshingsten. Så här gick det i deras sista test på söndagen.

Sista chansen för hopphingstarna – så gick det
Capriolo VDL och Magnus Österlund under söndagens hoppning. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På bruksprovets sista dag var det uppsutten hoppning med ordinarie ryttare på programmet för 4- och 5-åringarna samt prestationshingsten.

Efter att ha hoppat fram inne på banan fick ekipagen ta sig an en varierad bana där olika saker testades, bland annat fanns ett hinder med vattenmatta under, ett ensamt hinder med lång anridning, en kombination och hinder på relaterat avstånd.

Capriolo VDL (ex Laphriog VDL)
KWPN f-16 166 cm e Cohinoor VDL u Goklahoma VDL e Mr. Blue-Emilion, uppfödare/ägare VDL Stud. Ryttare: Magnus Österlund.

Den smidige och kvickfotade skimmelhingsten var först ut och visade fin, spänstig hoppning. Den oro som syntes under lördagens testridning syntes det lite av några gånger även på söndagen, men på det stora hela var han väl med på noterna och visade sin förmåga.

– Han har runda språng, är reglerbar med starkt och kvickt avstamp. Högsta punkten i språnget är något sent. Det är en trevlig bekantskap. Han har snabba reflexer vilket kan vara jobbigt i början av karriären när det tittar till på saker, men i slutänden kan det vara sådant de behöver i sporten, sa nämnden efteråt.

Equestrian Sport
Christina Olsson i avelsvärderingsnämnden. Foto: Roland Thunholm
Domperigninnz_pieter Kenis-rt
Dom Perignon Z 9432
och Pieter Kenis på bruksprovets sista dag. Foto: Roland Thunholm

Dom Perignon Z 9432
ZANG f-16 171 cm e Dominator 2000 Z u Lary e Lucky Boy-Onyx, uppfödare Societa Agricola M.M. Sport Horses, ägare Lövsta Stuteri AB, Stal Roshoeve NV, Malin Baryard AB och E-Equestrian AB. Ryttare: Mattias Åstrand/Pieter Kenis.

Den elegante och spänstige hingsten gjorde en stabil, avspänd hopprunda i jämn rytm och med jämn kvalitet på sprången.
– Det är en häst med inställning. Han har jämn och ärlig bjudning. Han är hinderklok med bra avstamp. Han hoppar naturligt och gör likadana språng hela tiden. Han har  ett väldigt trevligt temperament, var nämndens kommentar efteråt.

Laidbackluke_jörgenlarsson_rt
Laidback Luke WM visade reaktionsförmåga och spänst under Jörgen Larsson. Foto: Roland Thunholm

Laidback Luke WM
KWPN f-16 170 cm e Stakkato Gold u Soterma e Guidam-Nimmerdor, uppfödare W.F.M. van Gestel, ägare Gränsbo Stuteri, Johan Ifverson och E. Schep. Ryttare: Andreas Jönsson/Jörgen Larsson.

Laidback Luke WM har varit reaktionssnabb, pigg och energisk under hela testet, och han hade energi kvar till att småbocka lite efter hindren även på söndagen. Han behöll dock uppmärksamheten på sin ryttare för det mesta och bjöd på några riktigt fina språng.

– Han har god balans, bjudning, reaktionsförmåga och spänst. Han är uppmärksam och energisk, en frisk och pigg individ. Vi skulle se att han fokuserar lite mer på sin uppgift, han blandar kvaliteten på sprången mycket, sa nämnden.

Coventrymoon_carolinejohansson2_rt
Coventry Moon och Caroline Johansson. Foto: Roland Thunholm
Coventrymoon_carolinejohansson3_rt
Coventry Moon visade bland annat fint avstamp under söndagens hoppning. Foto: Roland Thunholm

Coventry Moon
SWB f-16 165 cm e Coventry u Sally Moon e Quite Easy-Lucky Light, uppfödare CJ Equestrian AB, ägare Caroline Johansson. Ryttare: Caroline Johansson.

Hingsten hade en liten diskussion om hur saker och ting ska vara med ena testryttaren på lördagen. På söndagen såg han och hans ryttare/ägare ut att vara helt överens och bjöd på avspända, jämna språng med bra avstamp från marken.

– Han har god rytm och balans, god benteknik fram och rättar sig bra. Han är uppmärksam. Ridbarheten förbättrats under hela testet vilket är positivt, var nämndens kommentarer.

Everton_magnusösterlund2_rt
Everton VDL visade prov på sin kvickhet under Magnus Österlund. Foto: Roland Thunholm

Everton VDL (ex Linus M)
KWPN f-16 163 cm e Etoulon VDL u Harjolijn e Indoctro-Heartbreaker, uppfödare L. Mulder-Broekman och M. Mulder, ägare VDL Stud. Ryttare: Magnus Österlund.

Kvicke och energiske Everton VDL har presterat jämnt hela veckan och fortsatte med det även på söndagen. Han följde uppmärksamt, försiktigt och samarbetsvilligt sin ryttare hela vägen runt.

– En trevlig bekantskap som har visat god rytm och säker taxering. Han har en stark, ärlig bjudning och god ryggverkan. Han är kvick i sin reaktion, visar god samarbetsvilja, är energisk med ett tilltalande avstamp. En atletisk individ, sa nämnden.

Enelzkeyer_pieterkenis2_rt
Enelzkey SR och Pieter Kenis. Foto: Roland Thunholm

Enelzkey SR
AES f-16 171 cm e Eldorado van de Zeshoek u Penelza Z e Papillon Rouge-Alme Z, uppfödare ZG Erik och Marie-Jose Sleutels, ägare Lövsta Stuteri AB och Stal Roshoeve NV. Ryttare: Mattias Åstrand/Pieter Kenis.

Ambitiöse Enelzkey SR fortsatte visa sin kapacitet och en fin rytm genom banan, precis som tidigare under veckan.

–  Han har god bjudning och är ambitiös. Han ställer upp på sin ryttare, är uppmärksam på sin ryttare. Han är också orädd utan att vara oförsiktig. Han har också visat stor kapacitet här, tycker vi, sa nämnden.

Cfuture_rgb2_rt
C-Future med Rolf-Göran Bengtsson. Foto: Roland Thunholm
Cfuture_rgb3_rt
C-Future har visat hög, jämn kvalitet på sin språng under hela bruksprovet. Foto: Roland Thunholm

C-Future 1370
HOLST f-15 168 cm e Casall u I-Lorain e Landadel-Coriolan. Uppfödare: Jan-Gottfried Böning. Ägare: Evi Bengtsson. Ryttare: Rolf-Göran Bengtsson.

Spänstige C-Future fortsatte att visa fin rytm och jämna språng. Under testet var han i och snuddade en bom för första gången på hela testet.

– Det är en hingst som har stor kapacitet, fin rytm och balans. Och det är inte bara i dag utan har varit så hela veckan. Han har uppträtt i stort sett på samma sätt, även med testryttarna. Han har ärlig bjudning, god benteknik. god spänst, är uppmärksam, energisk och lättreglerad, sa nämnden.

Cujo_maxsillfors2_rt
Prestationshingsten Cujo och Max Sillfors levererade en säker hoppning. Foto: Roland Thunholm

Cujo
WESTF f-05 e Cayetano L u Fevienna e Friedenstraum I-Democraat, uppfödare Bernhard Mersch, ägare Max Sillfors. Ryttare: Max Sillfors.

Den 15-årige prestationshingsten Cujo fick hoppa större hinder, uppskattningsvis med höjder på drygt 1,40 och visade sitt allra bästa jag. Han bjöd på sig själv och visade kvicka språng hela tiden.

– Vi bedömer att han har ett ganska stort scope och stor kapacitet. Han har god balans och frammåtbjudning. Han visar inte så bra ryggverkan i alla språng. Han är kvick i sin reaktion, uppmärksam, har god samarbetsvilja, är positiv och arbetar för sin ryttare. Han är superärlig.  I början av veckan när han hoppade lite lägre hinder hoppade han på ett sätt och när vi höjde hindren i dag lade hästen in en växel till, sa nämnden.

Senare på söndagens eftermiddag kommer att tillkännages vilka som godkänns och vilka som blir bruksprovsvinnare.

SWB:s samlade information om bruksprovet
Startlistor och resultat
Regler – SWB:s bruksprov
Arrangörens webbplats

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från bruksprovet 2020 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden