Avelsnyheter
26 februari 2020 09:02
Ridsportplus

Bengtssons familjeangelägenhet: ”Han har humor”

Bruksprovet 2020När C-Future godkändes på bruksprovet som 3-åring för två år sedan red Evi Bengtsson. Nu är det maken Rolf-Göran Bengtsson som sitter upp på Grevagården. "Vi turas om att rida honom beroende på hur det passar," säger Evi Bengtsson som är ägare till den charmige Casall-sonen.

Bengtssons familjeangelägenhet: ”Han har humor”
Evi Bengtsson med sin C-Future och make Rolf-Göran Bengtsson. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det går inte att ta miste på vem som är pappan. 5-åringen C-Future 1370 (e Casall u I-Lorain e Landadeö, uppf Jan-Gottfried Böning, äg Evi Bengtsson) har samma härliga pannlugg och samma intelligenta uttryck som sin världsberömda pappa.

Han är också lite som sin pappa när det gäller nya människor, lite skeptisk, försöker komma på om det är en vän eller inte. Evi Bengtsson om C-Future. 

– Och så har han humor, faktiskt. Han kan skoja med oss, säger Evi Bengtsson och hämtar ett äpple till sin hingst.

Han står inne i Grevagårdens tävlingsstall samtidigt som snön viner utanför. Tisdagens veterinärbesiktning och exteriörbedömning är avklarad. Då förtjänar man ett äpple.

Godkänd som 3-åring

Hingsten blev godkänd som 3-åring, nu är planen att han ska permanenta sitt godkännande. För två år sedan fick han 8,5 poäng vardera på löshoppning, teknik och förmåga samt temperament och utvecklingsbart med följande omdöme: ”God rytm, balans och framåtbjudning. Taxerar säkert. God ryggverkan, benteknik bak och spänst. Samarbetsvillig med gott förtroende. Orädd och sansad. Gör det lätt, hoppar likadant. Kvick i reaktionerna.”

2018 var det Evi Bengtsson som red hingsten som då bara hade varit under sadel i ungefär en månad. Den här gången är det hennes man, Rolf-Göran Bengtsson, som ska göra ett bruksprov igen.

Turas om

Den välkände hoppryttaren har ridit otaliga hingstar på bruksprov genom åren, men nu var det många år sedan.
– Jag känner mig inte så bra i ryggen och vi turas om att rida honom beroende på hur det passar, säger Evi Bengtsson.

180303 C-future Roland Thunholm A74q0102
C-Future när han gjorde sitt bruksprov som 3-åring. Foto: Roland Thunholm

Hingsten köptes in som 2-åring.
– Vi gillade hans typ, hans supertrevliga ansikte och hans rörelser. Han är vänlig och alltid positiv, säger Evi Bengtsson.
– Men han är också lite som sin pappa när det gäller nya människor, lite skeptisk, försöker komma på om det är en vän eller inte.
– Det är en häst som ler när han tränsas.

Stammen hade betydelse

Att det var Rolf-Göran Bengtssons mångårige tävlingskamrat Casall som var pappa hade stor betydelse vid inköpet, liksom det starka mödernet.

Evi Bengtsson avslöjar att hennes man jämför C-Future och Casall ibland.
– Han säger att Casall inte var lika stark i den här åldern. Så vi har stort hopp om framtiden. Även om alla hästar är till salu blir vi inte ledsna om han stannar hos oss, säger Evi Bengtsson.

C-Future har varit stationerad i Sverige två betäckningssäsonger och har fått lite ston, Tysklandsbaserade Bengtssons har dock inget föl efter honom själva. Vad som händer i år har de inte bestämt än.
– Vi får se hur det går här innan vi gör upp några planer, säger hon.

Start- och resultatlistor

Regler, SWB:s bruksprov

Arrangörens webbplats

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från bruksprovet 2020 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden