Avelsnyheter
25 februari 2020 20:23
Ridsportplus

”Han gav mig ork när min syster var döende”

Bruksprovet 2020I höstas dog hennes storasyster i cancer. Nu gör Maria Jurestam bruksprovet med sin egen Filkes Red Fury som var systerns favorit. "Min syster var engagerad i hans utveckling in i det sista. Jag tror hon är med mig här," säger Maria Jurestam som också har fött upp sin bruksprovshingst.

”Han gav mig ork när min syster var döende”
Maria Jurestam och hennes Filkes Red Fury är redo för bruksprovet. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Maria Jurestam leder ut sin egen uppfödning, 4-årige hingsten Filkes Red Fury (SWB e Red Hot Chilli u Pie Molise e Feliciano-Nebbiolo xx), ur boxen i Grevagårdens stall syns det omedelbart att hon och fuxen har ett speciell band.
– Jag hade tänkt från början att jag skulle sälja honom. Men sedan dog min syster i höstas och hon älskade den här hästen, säger Maria Jurestam.

Vi stod varandra väldigt nära och hade hästarna som gemensamt intresse. Maria Jurestam om sin döda syster.

– Och det var han som gav mig energi och ork i det sista, när min syster var döende, fortsätter hon.

Det var Maria Jurestams fem år äldre syster som fick henne att börja med hästar.
– Hon lärde mig allt när det gäller grunderna. När hon fick jobb på travet fixade hon in mig där. Vi stod varandra väldigt nära och hade hästarna som gemensamt intresse, säger Maria Jurestam som själv är 37 år.

Flera grenar

Hon är allätare när det gäller ridsport och har sysslat med de flesta grenar, även Working Equitation och är hästföretagare med egen verksamhet på sin gård mellan Enköping och Uppsala. I den verksamheten ingår bland annat uppfödning i mindre skala.

Maria Jurestam fick Filkes Red Furys mamma av en kompis till en kompis för några år sedan och stoet har nu fått sex avkommor.

Rider in hästarna i skogen

– Alla är så snälla och coola. Jag rider in dem i skogen, jag har varken ridhus eller ridbana. De är inte ens longerade. Filkes Red Fury är också störtcool och det känns som om han kommer kunna gå flera grenar. Och det är ju bra för mig eftersom jag inte kan bestämma mig.

Ridsport
Filkes Red Fury löshoppas vid rådgivande bedömning 2018. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Filkes Red Fury vid hand under rådgivande bedömning som 2-åring. Foto: Roland Thunholm

Hennes äldre syster gillade hingsten från början och följde noga vad som hände honom, inte minst under sista tiden av sitt liv när hon var döende i cancer.
– Hon frågade alltid hur det gick, ville titta på bilder och oroade sig om han fick ett litet sår. Hon var engagerad i hans utveckling in i det sista. När hon sedan var död kände jag att jag kan ju inte sälja den här hästen. Och jag har tyckt mer och mer om honom själv genom åren.

”Älskar att arbeta”

– Han älskar att arbeta och hoppa och ställer alltid upp. Och jag kan vara på hur dåligt humör som helst, när jag rider honom blir jag glad igen.

Det är andra försöket på bruksprovet med Filkes Red Fury. Förra året som 3-åring var löshoppningen inte helt lyckad.
– Det blev något stopp och så var han lite blyg. Och i exteriörbedömningen ville han mest galoppera.

Funnit sig tillrätta

På Grevagården ser han ut att ha funnit sig väl tillrätta redan dagen efter ankomst. När han promenerar förbi de andra hingstarna i stallet rör han inte en min och så fort han kommer in i sin box igen är han avslappnad och letar efter något att äta.

Nu ger Maria Jurestam sin hingst en ny chans. Och hon känner att hennes syster är med henne i det.
– Hon har varit med hela vägen med honom och jag tror hon är med mig här ockå. Det känns  som om hon sitter här på min axel och peppar mig.

Uppdatering 27 februari: Maria Jurestam avbröt bruksprovet efter onsdagens uppsuttna hoppning.

Start- och resultatlistor

Regler, SWB:s bruksprov

Arrangörens webbplats

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från bruksprovet 2020 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden