Avelsnyheter
15 februari 2020 19:38
Ridsportplus

Svagt intresse från hingstägare för årets bruksprov

Få anmäldaPå fredagen fanns det 30 anmälda hingstar till årets bruksprov. "Det är betydligt färre än det brukar, och färre än vi hade hoppats på", konstaterar Helen Uddefors, vd för SWB.

Svagt intresse från hingstägare för årets bruksprov
Testryttaren Jeroen Dubbeldam och Mr Vain GJ. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I fjol deltog 47 hingstar i bruksprovet. I år var 30 anmälda på fredagen, när även tiden för efteranmälan gått ut. Vad det låga antalet anmälda hingstar beror på kan Helen Uddefors bara spekulera i.
− Vi tror att flytten från Flyinge till Grevagården kan ha påverkat danskarna. Vi har inga danska hingstar anmälda i år, och vi brukar ha några.

− Kanske kan det också vara så att lanseringen av det nya tyska provet i december i fjol, med lägre instegsnivåer för godkända hingstar, kan ha fått hingstägare att välja det i stället.

Framför allt är det få anmälningar av 3-åriga hingstar, två stycken mot tio i fjol.
− I fjol godkändes inga 3-åringar, och det kan vara ett svar på varför det inte är så många 3-åringar i år. Sedan kan det också vara ett generationsglapp.

Var det rätt beslut att flytta från Flyinge till Grevagården i Västergötland?
− Det är alldeles för tidigt att svara på det. Som så mycket annat när man gör förändringar så måste det gå en tid innan man kan utvärdera.

Helen Uddefors konstaterar samtidigt att många har långt till Skåne.
− Vi har fått oerhört god respons från stoägare som får närmare till bruksprovet, så vi hoppas att det kommer en stor publik. Det är fri entré alla dagar och vi hoppas på fulla läktare.

− Det känns väldigt positivt att få komma till Grevagården och det finns flera guldkorn bland hingstarna som visas. Dessutom har vi Philipp Hess som ny testryttare och det är vi många som ser fram mot.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från bruksprovet 2020 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden