Avelsnyheter
26 februari 2020 19:55
Ridsportplus

André Brandts första hela bruksprov: ”Kul och lärorikt”

Bruksprovet 2020UVM, Falsterbo, Scandinavium. Och nu ett helt bruksprov. 20-årige André Brandt har varit med om mycket sedan han började arbeta på småländska Hästak för ett och ett halvt år sedan. "Jag visste inte så mycket om bruksprov innan. Det är ju lite speciellt för det kommer ju inte fler tillfällen till skillnad mot tävlingar," säger hoppryttaren.

André Brandts första hela bruksprov: ”Kul och lärorikt”
André Brandt och York Hästak. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

André Brandt gjorde sin praktik hos Hästak när han gick gymnasiet. Nu har han varit hos hingsthållarna och stuteriägarna Anders och Christina Kjellson utanför Tingsryd i ett och ett halvt år.
– När jag började tänkte jag att det skulle bli kul att rida lite unghästar, säger André Brandt.

Jag blir inte nervös utan mer taggad på ett positivt sätt. Jag vill bara prestera och går in i en bubbla. André Brandt.

Men det blev mycket mer än så. Under den relativt korta tiden hos Hästak har han gjort saker han knappt kunde drömma om – UVM, Elmia, Falsterbo och Scandinavium.

André Brandt anställdes egentligen som andreberidare, men när dåvarande försteberidaren Linn Hörnvall lämnade och startade eget för drygt ett år sedan ändrades förutsättningarna.
– Jag lärde mig otroligt mycket av henne när vi satt och red tillsammans. Tråkigt att hon slutade samtidigt som det såklart öppnade många dörrar för mig, säger André Brandt.

Ett helt bruksprov

Nu gör han sitt första hela bruksprov tillsammans med 4-åringen York Hästak (SWB e Dirco Hästak u Thelma Hästak e Heartbeat-Comes van de Heffinck, uppfödare/ägare Hästak AB).
– Jag var och kände lite på det förra året när jag visade Viking exteriört. Men det är mitt första hela bruksprov och det känns kul och lärorikt, säger André Brandt.

Han har ridit York i fyra månader, och känner igen mycket av hans välkända mamma Thelma Hästak, i honom.
– Jag rider ju henne också och hon är fantastisk. De är båda väldigt enkla och obrydda och vill allltid göra sitt bästa, säger André Brandt.

Uppsutten hoppning

Tillsammans med York Hästak gjorde han den uppsuttna hoppningen på onsdagen och fick bland annat omdömet ”en samarbetsvillig häst som var lite försiktig när han kom in men orädd för hinder. Han har lätt för att galoppera och bra bakbensaktivitet, ibland så bra att han har lite svårt att samla sig”.

André Brandt såg lugn och samlad ut under hela testet.
– Ja, jag blir inte nervös utan mer taggad på ett positivt sätt. Jag vill bara prestera och går in i en bubbla, säger han.
– Jag visste inte så mycket om bruksprov innan. Det är ju lite speciellt för det kommer ju inte fler tillfällen till skillnad mot tävlingar. Bruksprov är ju oftast en gång i livet för hästen. Det är då det gäller. Scandinavium kan du ju rida nästa år. Eller nästa igen.

York Hästak Andre Brandt-8699
York Hästak och André Brandt vid tisdagens besiktning. Foto: Pernilla Hägg
Toppthelma
Thelma Hästak är mamma till York Hästak och rids även hon av André Brandt. Foto: Roland Thunholm

Om André Brandt inte har någon erfarenhet av bruksprov har hans arbetsgivare desto mer.
– Vi har haft en dialog hela tiden om hur hingsten ska förberedas, säger André Brandt.

Miljöträning

En del av förberedelserna med York har bestått av miljöträning.
– Vi har varit i väg i olika ridhus och visat olika miljöer för honom. Vi har ju ingen läktare i ridhuset hemma så vi har valt ridhus där det finns. Och han är väldigt obekymrad som häst, är lugn och trygg i sig själv.

André Brandt har blivit alltmer intresserad av avel och har nyligen köpt ett 10-årigt sto e Nintender som ska betäckas så småningom.

Nya lärdomar

Men först ska det pågående bruksprovet i ett snöigt Grevagården klaras av. Och 20-åringen har redan fått med sig nya lärdomar inför framtiden.
– Att man får den tid man behöver på sig inne på banan är det bästa och jätteskönt. Det hade jag inte riktigt klart för mig och det betyder jättemycket med de här unga hästarna. Man vet ju aldrig hur de reagrar. Domaren kom till och med fram till mig och sa att jag kunde skritta lite till och ta det lugnt. Det är jättebra att veta till nästa gång.

Start- och resultatlistor, bruksprovet

Arrangörens webbplats

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från bruksprovet 2020 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden