Sverige
22 februari 2021 15:20

Facket ifrågasätter att barn leder ponnyer

Farligt jobb/uppdateradFacket Vision ifrågasätter skarpt att minderåriga utför arbetsuppgifter som hästskötare på en kommunal lantgård i Uddevalla. Det handlar främst om att leda ponnyer när andra barn rider.  Det berättar Bohusläningen.

Facket ifrågasätter att barn leder ponnyer
Minderåriga ska inte utföra arbetsuppgifter menar facket. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock/Daniele Russo

Bohusläningen har i flera artiklar rapporterat om turerna kring hästskötarverksamheten på Emaus lantgård. Nu sätter fackförbundet Vision ned foten, och förbjuder minderåriga från att delta i verksamheten som den sett ut under många år, skriver tidningen.

Sten Carlsund, huvudskyddsombud på fackförbundet Vision i Uddevalla, har skickat en promemoria till kommunen som driver verksamheten.

─ Minderåriga får inte utföra arbete på en arbetsplats, och arbete med djur som kan vara farliga får de under inga omständigheter utföra, säger han till Bohusläningen.

Hästskötarverksamheten stängdes under våren med hänvisning till pandemin, men bilderna kring vad som hänt har skilt sig stort mellan föräldrar, barn och kommunen.

Just nu ligger verksamheten nere, men enligt kommunen har planen hela tiden varit att återuppta den igen under nya former.

Paula Nyman, tillförordnad kulturchef i Uddevalla, säger till Bohusläningen att barnen tidigare har fått vara så kallade ridvärdar och både hjälpt i stallet och agerat ledare för ponnyridning med ännu yngre barn, men nu ska allt ske under uppsikt av personal.

Uddevalla kommun skriver på sin hemsida att barn behöver ha fyllt 13 år för att få vara hästskötare på lantgården.
”Det beror på att vi har ett ansvar för dig enligt arbetsmiljölagstiftningen, enligt dessa krav får barn under 13 år inte utföra några arbetsuppgifter annat än lätta och ofarliga arbetsuppgifter inom den närmaste familjen” skriver kommunen.

Uppdatering 3 mars:
Emaus lantgård vill förtydliga att det som förändras i aktiviteten ”hästskötare” är att barn under 13 år inte får lov att leda hästarna i ponnyridningen längre. Då det är en arbetsuppgift som faller under arbetsmiljölagen väljer man nu att personal och barn över 13 år leder och övriga barn istället enbart är deltagare och inte utför ett arbete som ska avlönas.
Detta för att följa arbetsmiljölagen. Barn som är yngre än 13 år får istället sköta, träna och lära sig om gårdens alla djur i flera nya aktiviteter tillsammans med personalen utan att motprestation krävs.
Emaus poängterar också att andra regler gäller för kommunal verksamhet än för verksamhet som sker privat eller i föreningsdriven verksamhet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden