Fälttävlan
28 februari 06:20

Fälttävlansryttarna laddar för säsongsstart

Annat uppläggEftersom Sverige redan är klart för OS har de svenska landslagsryttarna i fälttävlan ett lite annorlunda upplägg i år. Läs mer om det här.

Fälttävlansryttarna laddar för säsongsstart
Aminda Ingulfsson och Joystick i VM-terrängen. Foto: Roland Thunholm

De svenska fälttävlansryttarna laddar som bäst för den internationella säsongsstarten i mitten på mars. Men redan den här veckan tävlar tre svenska ryttare i Italien. Målet för året är EM i augusti och sedan är siktet inställt på OS i Paris 2024.

Eftersom Sverige kvalade till OS redan vid VM förra året är årets upplägg för de svenska landslagsryttarna i fälttävlan lite annorlunda än tidigare. Exempelvis kommer inte Sverige att delta i lika många av årets Nations Cup-tävlingar som tidigare.
– Nations Cup är viktiga tävlingar eftersom man tävlar som lag men i år ligger de inte riktigt rätt i planeringen för ryttarna, säger förbundskaptenen Fredrik Bergendorff till Svenska Ridsportförbundet.

Tanken är att starta i polska Strzegom under midsommarhelgen och sedan göra ytterligare tre tävlingar. Detta eftersom varje nation får räkna fyra resultat.

Generationsskifte kan påverka

Till EM är det sex ryttare som gäller, fyra rider i laget och två individuellt. Samtliga i den svenska spetstruppen är aktuella för EM, vilka är Sara Algotsson Ostholt, Frida Andersén, Aminda Ingulfson, Sofia Sjöborg, Malin Josefsson och Louise Romeike.

– Louise är i ett generationsskifte med hästar så vi får se för hennes del, men vi har också Niklas Lindbäck, Lina Forsberg och Amanda Staam som alla kan gå in i truppen, säger Fredrik Bergendorff.

I och med att OS-kvalet är klart ligger fokus på ett långsiktigt upplägg för hästarna.
– Exempelvis Sara Algotsson Ostholt har två fina hästar, men hon behöver rida en lång fyrstjärnig klass för att kvala, säger Fredrik Bergendorff.

Regelbundna landslagsträningar i hoppning och dressyr och även avsuttna träffar med bland annat fysträning och fokus på sits och balans har inlett året. I mitten på mars görs de första trestjärniga starterna. Beroende på var och när ryttarna inleder säsongen kan uppläggen se lite olika ut.
– Men sedan är tanken att alla ska vara på plats i Luhmühlen i juni och Haras de Jardy i juli som också är Nations Cup, säger Fredrik Bergendorff.

EM i fälttävlans går av stapeln i franska Haras du Pin den 9-13 augusti.

Redan i början av den här veckan startar Henrik Adnervik, Ebba Adnervik och Wynja Eriksdotter Rubin i italienska Montelibretti. Henrik rider fyrstjärnigt med tidigare SM-vinnaren Empero och tvåstjärnigt med Zam F. Ebba och Wynja rider tvåstjärnigt med två hästar var.

EM i fälttävlan för junior och young rider arrangeras just i Montelibretti den 14-17 september i år.

Startlistor och resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden