Nyheter
18 april 2018 06:12

Färre parasiter i mockad hage

ForskningAtt regelbundet mocka en beteshage minskar antalet parasiter där, till exempel var antalet blodmasklarver var betydligt lägre i en mockad beteshage än i en omockad. Det visar ett examensarbete vid SLU.

Färre parasiter i mockad hage
Drömmen om att slippa mocka sina hagar för hand slutade med att en stallägare förlorade nästan 30 000 kronor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Trots att det endast var tre hästar som ingick i studien vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och att de inte utsöndrade så mycket ägg var resultaten entydiga. Mockning av beteshage två gånger i veckan var mycket effektivt för att minimera antalet blodmasklarver i gräset, det här berättar Hästsverige.

Syftet med studien var att ta reda på om regelbunden manuell mockning av beteshage kan minska parasitsmitta och på så sätt vara ett bra komplement till avmaskning för hållbar parasitkontroll.

Så gott som alla hästar har parasiter och blodmaskar är vanligast. De delas upp i stora och små. Hästarna smittas när de betar på infekterade beten. Parasiterna ger vanligtvis inga symtom men de kan orsaka allvarliga avmagring, diarré och kolik.

Tidigare rutiner för att kontrollera parasiter hos hästar innebar främst regelbunden avmaskning av alla hästar, men detta har gjort att flera av hästens parasiter har blivit resistenta mot vissa avmaskningsmedel. Sedan 2007 rekommenderas därför selektiv avmaskning i Sverige. Därför är behovet av att utveckla alternativa metoder för parasitkontroll stort.

Läs hur undersökningen gick till hos Hästsverige.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden