Avelsnyheter
16 december 2021 16:49

Färsk BLUP-statistik hintar om framtida toppförvärvare

Under luppSom en tidig julklapp till uppfödarna har SWB släppt de nya blup-indexen för hingstarna. Mest spännande är förstås hur de hingstar som får sina index för första gången lyckats i aveln.

Färsk BLUP-statistik hintar om framtida toppförvärvare
Singular LS La Silla (f 2006, e, Chapultepec La Silla- Stakkato, uppf Alfonso Romo, äg Wivi-Anne & Maria Gretzer). Foto: Roland Thunholm

SWB redovisar i sin statistik en lista över vilka hingstar som kan antas bli framtidens toppförärvare. I hoppning toppas den listan av Maria Gretzers Singular LS La Silla och i dressyr av Therese Nilshagens GP-hingst Dante Weltino.

Therese-nilshagen-danteweltino
Therese Nilshagen och Dante Weltino på Sweden International Horse show tidigare i år. Foto: Roland Thunholm

I sin genomgång av de nya indexen lyfter SWB denna gång några ovanliga egenskaper: mankhöjd och benställning. Detta för att det visat sig att dessa två egenskaper har stor betydelse för hästars hållbarhet.

I topp bland hingstar med högt index för benställningen ligger dressyrhingsten med den gyllene hårremmen, Zafferano, som också fått ett första positivt dressyrindex för dressyr, 123.

Equestrian Sport
Zafferano har blivit populär för sin ovanliga färg. Foto: Roland Thunholm

Fürst Romancier är den hingst i SWB:s blupindex som förärver storlek mest, i knapp ledning framför Zaladin MI.

När det gäller tio i topp bland hingstar som lämnar mindre avkommor är åtta hopphingstar och ligan leds av Algot i täten. Lambourghini och Van Vivaldi är de enda dressyrhingstarna på den listan.

Se alla topplistor här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden