Sport
7 september 2018 16:24
Ridsportplus

Favoriter, utmanare och skrällar – Ridsport tippar toppar på VM

VM i TryonVilka är säkra medaljkandidater, vilka utmanar och vem skulle kunna skrälla ordentligt? Ridsports reportrar har analyserat VM:s startfält – läs här om vad de satsar på inför uppgörelserna i hoppning, dressyr och fälttävlan.

Favoriter, utmanare och skrällar – Ridsport tippar toppar på VM
Isabell Werth med Bella Rose och Louise Svensson Jähde, som rider Waikiki på VM, är två namn i Ridsports analys inför Tryon. Foto: Roland Thunholm och FEI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dressyr: Werth är guldfavorit

Annelie Frank analyserar startfältet inför VM och kommer här med sina bästa tips om hur det går i medaljstriden.

Den tyska dominansen på mästerskap har kommit tillbaka efter att ha varit bruten av holländare och britter i några år. Tyskarna kommer säkert att ta för sig även i detta mästerskap. Vid sidan av favoriten i det här tipset, Isabell Werth, är Sönke Rothenberger med Cosmo en het tysk kandidat när det gäller de individuella medaljerna. Formen är dock lite osäker hos ekipaget, som var ett av publikens favoritekipage på EM i Göteborg förra året. Cosmo har nyligen kommit tillbaka på den internationella arenan efter en tids skada.

Bland holländarna är Edward Gal med mästerskapsdebutanten Zonik en klar individuell medaljkandidat som visade klass på midsommarmeetinget i Rotterdam.

Danmark har tappat sin starkaste individuella medaljkandidat då Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy har strukit sig på grund av skada på hästen.

På skrällsidan kan mycket hända – det är inte omöjligt att USA:s Adrienne Lyle och Salvino tar sig hela vägen till prispallen – hästen är en rookie men ryttaren har mästerskapserfarenhet och styrkan av att vara på hemmaplan.

En annan tanke är att Therese Nilshagen har fått Dante Weltino att utvecklats sedan succén på EM i Göteborg förra året, där de var så nära, så nära prispallen individuellt.

Isabell Werth-bella Rose3 140826 Rt
Dressyrfavorit: Isabell Werth Foto: Roland Thunholm

Favoriten: Isabell Werth

Werth har flera hästar att välja på men det blir Bella Rose som ska säkra ytterligare ett guld. Ekipaget har sex raka segrar i internationella fyrstjärniga tävlingar i år.

Utmanaren: Laura Graves

På Verdades kommer hon att spänna bågen för att ta VM-guld inför hemma-publiken. Visade grym form under tävlingarna i Aachen.

Skrällen: Charlotte Dujardin

Freestyle gjorde sin internationella debut i våras. Det vore sensationellt om den regerande världsmästaren kunde komma tillbaka med en ny häst med så lite erfarenhet och ta VM-guld.


Hoppning: Peders stora chans

Christel Behrmann analyserar startfältet inför VM och kommer här med sina bästa tips om hur det går i medaljstriden.

Vi svenskar sätter all tillit till (främst) Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, men nordamerikaner på hemmaplan är inte att leka med. Det hetaste namnet är McLain Ward.

Amerikaner är av hävd mycket starka på sin hemmaplan, i alla sporter, och McLain Ward har en erkänt utvecklad vinnarskalle. Han har definitivt inte lämnat något åt slumpen i sina VM-förberedelser, och han har valt att tävla en hel del mot de bästa i Europa under sommaren. Så sent som i början av augusti vann han en femstjärnig Grand Prix i Dinard med Clinta.

Det är för övrigt bland amerikanarna vi hittar ekipaget som kan skrälla: Devin Ryan på 9-åriga Eddie Blue, hästen som knappt har nuddat ett hinder på hela säsongen.

Värst emot sig i medaljstriden får Ward förhoppningsvis världstvåan Peder Fredricson, som nu har valt att rida H&M Christian K.

Holländarnas starkaste kort är världsettan och EM-silvermedaljören Harrie Smolders med Emerald. Han är helt säkert med i striden om medaljerna, liksom irländaren Cian O’Connor. Tyskarna då? Där får svaret bli Marcus Ehning.

Mclain Ward1 140421 Rt
Hoppfavorit: McLain Ward Foto: Roland Thunholm

Favoriten: McLain Ward

Något kontroversiell men erkänt duktig och sugen att stå högst på pallen inför sin hemmapublik. Båda hans hästar har vunnit femstjärniga 1,60-hoppningar i Europa i sommar. Trycket på honom blir stort.

Utmanaren: Peder Fredricson  

Med främst Hansson WL har Peder radat upp femstjärniga toppresultat under sommaren. Är rutinerad och en mästare på att fokusera.

Skrällen: Devin Ryan

Har man en häst som Eddie Blue kan man rida med stort självförtroende. Tog sig överraskande till WC-final i våras och har sedan ridit flera Nations Cup i sommar på blott 9-åriga Eddie Blue. Proffsig joker.


Fälttävlan: Oviss utgång utan Jung

Annelie Frank analyserar startfältet inför VM och  kommer här med sina bästa tips om hur det går i medaljstriden.

Det har inte varit så svårt att tippa vem som ska ta mästerskapsguld de senaste åren – att skriva Michael Jung har räckt. Tysken var i år uttagen med Fischer Rocana, men drog tillbaka sin anmälan i förra veckan då stoet har fått en lättare skada. Det innebär att Jung inte kommer till Tryon och att det blir ett internationellt mästerskap utan honom för första gången sedan 2008.

Den brittiska världsettan Oliver Townend startar inte heller i VM. Han blev inte uttagen av anledningar som förmodligen bara den närmaste kretsen kring honom känner till.

Att både Townend och Jung är borta gör mästerskapet ännu mer öppet och svårtippat än vad fälttävlan brukar vara. Det finns minst 15 ekipage som aspirerar på VM-guldet och som har kapacitet att ta det – Sveriges Sara Algotsson Ostholt med Wega är ett sådant, Australiens Christopher Burton med Cooley Lands är ett annat, årets Badmintonvinnare Jonelle Price med Classic Moet från Nya Zeeland är ett tredje och Storbritanniens världstrea Gemma Tattersalls med Arctic Soul ett fjärde.

Det finns också många som kan utmana den största medaljfavoriterna, särskilt om terrängen blir utslagsgivande. De riktiga utmanarna tror jag finns i arrangörslandet USA, som förmodligen har gjort allt och lite till för att kunna ta en eller flera VM-medaljer inför hemmapubliken.

Julia Krajewski (ger)
Fälttävlansfavorit: Julia Krajewski Foto: www.eventingphoto.com

Favoriten: Julia Krajewski

Tillsammans med Chipmunk FRH har hon visat stabil form med tre raka segrar i trestjärnig klass och ryttaren är förmodligen revanschsugen efter dopningshistorien på EM förra året.

Utmanaren: Philip Dutton

Med valacken Z vann han den trestjärniga testtävlingen i Tryon i våras, var fyra i Kentucky. Tillsammans går de för guld i Tryon.

Skrällen: Louise Svensson Jähde

Om hon kan prestera optimalt i alla tre momenten med Waikiki kan kan det räcka riktigt långt.

Louisesvenssonjhdewaikiki_fj
Louise Svensson Jähde och Waikiki i Friends Arena. i vintras. Nu väntar VM. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Texten publicerades första gången i Ridsport nr 17/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden