Världen
25 november 2020 18:30

FEI förbjuder klippning av hästars känselhår

KänselsprötFEI:s digitala årsmöte har fattat beslut om att förbjuda borttagandet av känselhåren på hästar som deltar i FEI-tävlingar. Anledningen är att det påverkar hästens förmåga att känna sig fram.

FEI förbjuder klippning av hästars känselhår
Känselhåren är viktiga för hästens känsel. Foto: Susanne Högdahl

I samband med FEI:s digitala årsmöte i början av veckan fattades en rad beslut som berör den framtida internationella tävlingsverksamheten. Bland annat avvisades Sveriges förslag gällande hjälmtvång vid prisutdelning i hoppning, ”Lex Gulliksen”, medan dressyrhatten plattades till för gott redan i förra veckan.

Vid sidan av ryttarnas säkerhet gick FEI:s årsmöte också in på den veterinära delen av den internationella tävlingsregleringen. Och här fattade årsmötet beslut om att förbjuda klippning av känselhåren på tävlingshästar som deltar i FEI-tävlingar från och med juli 2021. Hästar vars känselhår har tagits bort blir därmed diskvalificerade.

Bakgrunden till det nya förbudet är att känselhåren är viktiga för hästens förmåga att känna sig fram, exempelvis i förhållande till andra hästar eller när den ska beta. Länder som Frankrike, Tyskland och Schweiz har redan ett sådant förbud nationellt, och välkomnade därför FEI:s beslut.

När det gäller Sverige är borttagandet av hästens känselhår förbjudet enligt svensk djurskyddslag, vilket sannolikt är anledningen till att det inte nämns i TR.

Detta säger lagen:
”Hästars känselhår får inte klippas av eller på annat sätt avlägsnas. Detta gäller inte om enskilda känselhår måste klippas eller avlägsnas för att undvika lidande för hästen. Med känselhår avses de speciella, hårda hårstrån på mule och runt ögonen som hästen använder för sin känsel.”

FEI:s beslut gällande känselhåren – här kan du läsa mer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden