Distansritt
9 juni 2015 18:05

FEI kräver mer av UAE

Följetongen kring Förenade Arabemiraten UAE:s avstängning från distansritt går vidare. Landets ridsportförbund har lämnat ett tiosidigt förslag på bättringar, men FEI är inte nöjda än.

FEI kräver mer av UAE
FEI:s president Ingmar De Vos (mitten) välkomnar förslaget, men säger att det krävs mer arbete innan Förenade Arabemiraten kan komma tillbaka till sporten.

Förenade Arabemiratens Ridsportförbund EEF, som är avstängt från distansritt efter flera skandaler gällande regelbrott och hästarnas välmående, har skickat in ett tio sidor långt förslag på hur sporten ska förbättras i landet. Internationella Ridsportförbundet FEI:s grupp som arbetar med ärendet var dock eniga om att de än så länge inte kan överväga att lätta på avstängningen. FEI kräver att förslaget vidareutvecklas.

– Vi välkomnar förslaget från Förenade Arabemiraten och ser det som en mycket positiv utveckling att de arbetar för att komma fram till en lösning. Det är tydligt att mer återstår att göra och vi behöver arbeta på detaljerna, men deras förslag är en mycket bra start på processen, säger FEI:s president Ingmar De Vos i ett pressmeddelande.

Förutom förslaget beskrev EEF också den nya lagen som nyss har införts i landet. Den förbjuder handel eller användning av förbjudna ämnen i hästsport och brott mot detta kan straffas med höga böter. Dessutom accepterar EEF att ett brott mot något av åtagandena i deras förslag innebär ny avstängning och att de då inte heller får arrangera VM i distansritt 2016 enligt planen.

Härnäst ska Internationella Ridsportförbundet arbeta tillsammans med EEF för att kunna slutföra ett avtal mellan de två organisationerna. FEI understryker att de kommer att diskutera en upphävning av avstängningen bara då de är fullständigt säkra på att hästarnas välmående och efterlevnad av reglerna kan garanteras.                      

– Den tillfälliga indragningen kan bara hävas om det finns ett tydligt åtagande att respektera reglerna, poängterar Ingmar De Vos.

Punkter ur Förenade Arabemiratens Ridsportförbunds förslag:
Inrättande av en kommitté för att övervaka en fullständig tillämpning av reglerna
Utbildning av idrottare, tränare, ägare och tjänstemän.
Möjlighet att förbjuda arrangörer som brister i efterlevnad av reglerna.
Arbeta närmare med FEI och välkomna FEI-observatörer vid nationella evenemang.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden