Dressyr
25 april 15:01
Ridsportplus

FEI lägger ner undersökningen om blåtunga

BlåtungaUPPDATERAD Fredag kl 14.20 FEI går inte vidare efter anmälningarna om att flera dressyrhästar hade blåtunga vid världscupen i Amsterdam. Orsaken är enligt det internationella ridsportförbundet brist på bevis – något som Sportbladet kallar en ren lögn. Nu bemöter FEI de anklagelserna.

FEI lägger ner undersökningen om blåtunga
Anklagelserna efter världscupen i Amsterdam kan inte styrkas med fakta, skriver FEI apropå de komprometterande bilder på blåtungor som publicerades i Aftonbladet. Foto: Istock/helivideo

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var för drygt en månad sedan som Sportbladet publicerade bilder på tre hästar med blåtunga. Det var Everdale, riden av Charlotte Fry, DSP Quantaz riden av Isabell Werth och nyblivne världscupvinnaren Touchdown riden av Patrik Kittel.

  Efter publiceringen förberedde FEI ett disciplinärt ärende, och kontaktade såväl skribenten som fotografen för att få tillgång till originalbilderna.

  – Syftet var att kunna kontrollera bilderna för att försäkra oss om att det var originalbilder och att de inte hade redigerats, säger en talesperson för FEI till Ridsport.

  – Tyvärr ville varken skribenten eller fotografen samarbeta med FEI, som inte fick tillgång till några bevis. Anklagelserna kan därmed inte styrkas med fakta, och någon annan bevisning finns inte. Därmed finns inte de förutsättningar som krävs för att starta ett disciplinärt ärende, säger FEI:s talesperson.

  Annan version

  Ridsport har varit i kontakt med Sportbladets reporter Susanna Nygren. Hon beskriver FEI:s uttalande som en lögn.

   – Detta är lögn. En fullständig lögn från deras sida. Vi har inte vägrat att visa FEI bilder. Vi har erbjudit dem ett möte vid deras huvudkontor där vi visar bilder, så klart oredigerade, vi har även erbjudit dem att komma till Sverige för ett sådant möte. Detta har vi upprepat i flera mejl till FEI. Vi har till slut även erbjudit oss att stå för kostnaderna för en sådan resa men ändå inte fått gehör för det, skriver Susanna Nygren i ett mejl till Ridsport. 

  Susanna Nygren beskriver att hon och frilansfotograf Crispin Parelius Johannessen velat visa bilderna direkt i fotografens dator och minneskort.

  – Detta för att säkerställa att det inte blir något missförstånd vid nedladdning. Vi ville helt enkelt vara med när FEI laddade upp bilderna på sin egen dator. Vi har även haft en liten farhåga att FEI inte skulle ta materialet på allvar om det skickades till dem via nätet. 

  Omfattande bildmaterial

  Sportbladet ville också att representanter för FEI skulle få ta del av ett betydligt större bildmaterial från både Amsterdam och Neumünster än det som publicerades i Sportbladet.

  -De tre vi valde att publicera var bara några av ryttarna på de här två tävlingarna – vars hästar uppvisade konfliktbeteenden eller kontaktproblem i munnen, skriver Susanna Nygren. 

  -När vi förstod att FEI inte ville ha ett möte erbjöd vi oss att lämna bilder direkt till en forensic-byrå, som de skulle få välja. Det tackade de inte ja till.  Man ska också ha klart för sig att Sportbladet inte har någon laglig skyldighet att lämna ut bilder till FEI. Men vi ville gärna dela materialet med dem under omständigheter som vi ansåg tillförlitliga.

  Susanna Nygren skriver att FEI efter att Sportbladet publicerat snarlika bilder med blåa tungor även från stora bildbyråer, tystnat helt.

  – Efter det har vi inte fått någon förfrågan om bilder.

  Hur ser ni på att FEI väljer att inte öppna något ärende?

  – Det är mycket tråkigt och beklagligt att de inte går vidare med detta. Fyra veterinärer med stor kompetens inom hästars munhälsa har påpekat att de ser flera saker som är oroväckande på bilderna. De nämner saker att hästarna uppvisar tecken på obehag eller smärta, har ”pain face”, att tungan har en onormal form och färg på grund av att den stasas. En veterinär säger att när hon zoomar in kan hon se att tungan är ” rund och svullen. Det betyder att blod kan komma in – men inte kan rinna ut”. Misstanken om att en häst utsatts för onödig smärta under ett tävlingsmoment borde så klart utredas, skriver Susanna Nygren.

  FEI svarar på anklagelserna

  FEI bemöter nu anklagelserna och håller fast vid att de inte har fått tillgång till originalbilderna.

  – FEI bad fotografen och journalisten att få tillgång till originalbilderna för att kunna undersöka deras autenticitet och att de inte hade redigerats. Fram till dags dato har FEI inte fått tillgång till originalbilderna och de har heller inte erbjudits FEI via något annat företag, lyder svaret från FEI.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden