Blogg
26 april 2015 12:30

FEI rör om i fältävlansgrytan

Jag trodde att säkerheten stod högst upp på dagordningen när fälttävlans framtid ska diskuteras på FEI:s sportforum i början av veckan. Men enligt de handlingar som har släppts inför mötet verkar fokus ligga huruvida sporten ska byta namn eller inte och på att göra Internationella Olympiska Kommittén nöjd.

Fälttävlan behöver förändras. I år hade knappt säsongen startat innan två ryttare dog i samband med terrängmomentet på tävling. Därför laddade jag ned det dokument om fälttävlans framtid som FEI publicerade med stor tillförsikt häromdagen. 

Nu har jag läst det flera gånger. Och för varje gång framstår det mer och mer som ett ängsligt dokument där FEI står och skrapar med foten för att fälttävlan ska få vara med i den olympiska familjen. Enligt förslaget ska lagtävlingen och den individuella tävlingen på OS separareras helt och hållet, med trestjärnig terräng i lagtävlingen och fyrstjärnig terräng i jakten på de individuella medaljerna. Lagen ska också innehålla tre ryttare och samtliga resultat ska räknas – detta kan väl vara rimligt. Ryttarna i ett lag rider direkt efter varandra med en gemensam tid så att ett ekipage kan tjäna in tid som en tidigare lagkamrat har förlorat. 

Syftet med detta ska vara att ge fler länder möjlighet att delta med ett lag på OS och göra sporten mer publikvänlig – både för dem som är på plats och de som sitter framför tv:n och följer tävlingen. INTE NÅGONSTANS nämns det att detta är för att göra sporten säkrare. Det handlar BARA om att anpassa sig till Internationella Olympiska Kommitténs önskemål. 

Fälttävlans olympiska status är viktig, mycket viktig till och med. Det skulle bli stora konsekvenser om sporten uteslöts ur idrottens finrum. Men jag tycker det är fegt och ovärdigt av FEI att inte stå upp mer för fälttävlan. Ett OS ska vara det finaste och svåraste en idrottare kan vinna. Så tror jag inte det blir om det här förslaget går igenom. Huvudsyftet med OS kan inte vara att så många som möjligt ska kunna få vara med…

Det finns saker som är bra i förslaget också. Till exempel införandet av en ny enstjärnig nivå och kort fyrstjärnig klass. Ett eventuellt namnbyte på sporten känns trist och onödigt. Och framförallt kanske inte det mest aktuella just nu. 

Här finns hela förslaget. 

Läs om föreslagna förändringar när det gäller Ryttar-VM

Läs om föreslagna förändringar när det gäller banhoppning. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden