Dressyr
6 december 2017 17:30

FEI tar bort ”Allmänt intryck” ur dressyrprogram

Stramare bedömningUnder FEI:s Generalförsamling i Monte Videro, Uruguay i november i år, togs flera radikala beslut medan andra stoppades. Från och med nästa år försvinner de så kallade "collective marks" från de internationella programmen. Svenska Ridsportförbundet propagerade förgäves för att behålla dem.

FEI tar bort ”Allmänt intryck” ur dressyrprogram
FEI:s Generalförsamling röstade ja till att ta bort flera av betygen under vad vi i Sverige kallar allmänt intryck, i FEI:s program "Collective marks" Foto: Richard Juillart

Under årets Generalförsamling var det många svåra frågor att knäcka. Inom dressyren fick FEI:s Dressyrkommitté ledd av Frank Kempermann backa på förslaget om Hi-Lo Drop, efter tufft motstånd från många nationer. Det ska testas ytterligare under 2018.

Vad som gick igenom trots flera protester var slopandet av betygen vi i Sverige kallar allmänt intryck men som i FEI:s program benämns collective marks, sammanlagda omdömen.

Collctive Marks
Allmänna intrycket från FEI:s Grand Prix program

Flera länder protesterade, däribland Sverige, men förslaget gick igenom till slut med bara fem länder som röstade emot och två som avstod.

Lillian Jansson är ordförande i Svenska Ridsportförbundets Dressyrkommitté.
– Vi fick ju som medlemsland tycka till om alla förändringar som föreslogs under FEI:s Generalförsamling. Vår åsikt från Dressyrkommittén var då att behålla ”collective marks” på alla nivåer. Vi kommer inte följa efter nästa år utan tidigast 2019 då vi ändrar TR nästa gång, om vi ska ändra alls.
– Frågan har ännu inte varit upp i Dressyrkommittén sedan beslutet togs av Generalförsamlingen. Vi har möte på den 11 december och kommer att ta upp det då.

Redan från nästa år kommer dock alla internationella tävlingar, CDI3-5*, att ridas enligt nya protokoll där allt utom betyget för ryttaren är borttaget. Enda undantaget är unghäst-programmen som endast består av olika varianter på ”collective marks”, sammanlagda omdömen.
Yttranden från intresseorganisationer och medlemsländer kring alla dressyrförslagen.

Beslutsbloggen från FEI:s Generalförsamling i Montevideo.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden