Ponny
9 mars 2023 09:30
Ridsportplus

Felicia laddade på varmare breddgrader

Internationell debutMålet är att kvala till SM. Drömmen var att få tävla internationellt. För 15-åriga Felicia Lokar gick drömmen i uppfyllelse och förde henne samtidigt ett stort steg närmare målet.
- Det fanns ingenting som inte var bra, säger Felicia efter sitt första utlandsäventyr.

Felicia laddade på varmare breddgrader
Felicia Lokar sekunderna innan hon äntrade banan i Italien. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Första gången är den man minns mest, nästan oavsett vad det gäller. Första gången är också ofta gången där det känns lite extra pirrigt i magen. Som till exempel när en ung ryttare för första gången testar vingarna utomlands.

Felicia Lokar fick chansen att följa med kompisen Disa Hammarstedt och hennes team till San Giovanni in Marigniano på den italienska östkusten nära Rimini. En plats i lastbilen var ledig, Felicia tackade ja och sedan väntade två veckors träning och tävling tillsammans med Disa och Ella Löfqvist från Örebro. Under den andra veckan åkte mamma Eva Engström ner för att umgås, stötta och hjälpa sin dotter. Första veckan fick Felicia klara sig på egen hand.

– Det kändes lite spänt innan, hur det skulle vara. Men när jag kom ner, såg hur det var och fick stöd av de som hade rutin blev jag mycket lugnare, säger Felicia.

1 Disa Och Felicia
Disa Hammarstedt (röd kavaj) och Felicia Lokar hade lyckade veckor i Italien. Foto: Privat
1 Kompisar
Felicia Lokar, Disa Hammarstedt och Ella Löfqvist hade roligt tillsammans i italienska San Giovanni in Marigniano. Foto: Privat

Gott om pluggtid

Att ge sig iväg utomlands kräver god planering. Skolan ska ge sitt godkännande till en lång ledighet. Hästen måste vara inmätt för tävling utomlands och ryttare och häst registrerade.

– Jag fick uppgifter som jag skulle göra. Mycket av skolarbetet görs digitalt, jag hade med mig min dator och det fungerade jättebra. Framför allt under resdagarna ner till Italien och vilodagarna mellan tävlingarna fanns det mycket tid till att plugga, säger Felicia.

1 Megan
Megan tar igen sig i sin box. Foto: Privat

Hon åkte till Italien för att se, lära och ha roligt. Det hade hon. Att få känna på miljön och träna var det viktiga. Tävlandet var en utmaning mitt i det roliga, där resultatet spelade en mindre roll. Men det här skulle bli den perfekta resan för Felicia Lokar och hennes D-ponny Oldrock Megan (connemarasto e. Glenayre Silver Fox, u. Oldrock Beauty, e. Slaney, uppf Mr David Henry, äg Eva Engström), även hon 15 år gammal. Första starten var en 1,15-hoppning, motsvarande Lätt A+.

Fakta

Att tänka på inför din första internationella tävling

  • För tidigt en dialog med skolan för att få ledighet beviljad.
  • Planera studierna smart. Nedresan innehåller många ”håltimmar” som lämpar sig bra för att plugga.
  • Se till att din häst är inmätt för internationell tävling. Kolla i passet om det står ”lifetime measurement”. Om inte måste hästen mätas på nytt.
  • Glöm inte att i god tid skaffa licens för internationellt tävlande, både för dig själv och din häst.
  • Mät kroppstemperaturen på din häst och fyll i templistor före avfärd, under avfärd och vid ankomst till destinationen.
  • Att tävla internationellt medför extra kostnader. Det här upplägget med resa, kost, logi och två veckors tävlande har en beräknad kostnad på 35 000 kronor.
Expandera

Hur det gick?

– Vi nollade första klassen och vann, till och med. Det var superroligt, overkligt, helt fantastiskt, berättar Felicia.

Det verkar inte som att du var speciellt nervös.

– Nej, jag var först och främst glad över att få vara med. Sedan var det en skön stämning och det kändes inte riktigt som att det var tävling. Det gjorde mig lugn.

1 Felicia Vinst
Internationella debuten slutade…med seger! Foto: Privat

Målet hägrar

Felicia och Megan följde upp drömstarten med tre 1,20-rundor; en dubbelnolla och två rundor med fyra fel. Resultaten betyder att hon tar sig närmare årets stora mål, som är ponny-SM utomhus. Det sista steget, som Felicia och Megan får jaga på hemmaplan, är en medelsvår A-runda med max åtta fel.

Felicia är inte sen att strö lovord över sin ponny.

– Megan var fantastisk under båda veckorna. Hon är en hoppglad tjej med massor av energi och som älskar att tävla. Hon vet exakt vad hon ska göra och har en speciell personlighet som gör att hon är mysig att vara med i stallet.

1 Hopp
Felicia och Megan tog ett stort steg mot årets målsättning: att kvala till ponny-SM. Foto: Privat

Hur skulle du sammanfatta dina två veckor utomlands?

– Det är det största jag varit med om hittills. Jag är så tacksam över att jag fick följa med på den här resan.

Fakta

Lär känna Felicia Lokar

Ålder: 15.

Meriter: Har ridit SM 2021 på C-ponny.

Tävlar för: Strömsholms Ridsportförening.

Tävlar med: Oldrock Megan, D-ponny född 2008.

Målsättning: Rida utomhus-SM och inomhus-SM 2003 med Oldrock Megan.

Tips till andra i samma situation: Ta chansen att rida internationellt om ni får den.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden